(VIDEO) Kraj DS-a: Ćelave glave, guranje, neverovatne scene stranke koja je nekad predstavljala simbol građanske Srbije…

0
Foto Screenshoot Twitter

Sednica glavnog odbora DS-a pretvorila se u skup neke najekstremnije desničarske organizacije. “Ćelave glave” u obezbeđenju, povlačenje za kragnu, guranje, tuča i povišeni tonovi tako su na drugim izborima na kojima ne učestvuje DS, od povratka višestranačja u Srbiji, označili kraj ove stranke. Demokratska stranka je u svojoj istoriji imala mnogo promena, lomova, ali je čak i u ratnim devedesetim bilo nezamislivo videti ovakve scene za stranku koja je nekad predstavljala simbol građanske i progresivne stranke.

Na ulazima u zgradu Madlenianuma u Zemunu, gde je za 12.00 zakazana sednica Glavnog odbora Demokratske starnke (DS) nalaze se neki od njenih funkcionera i obezbeđenje, koji ne dozvoljvaju nikome da uđe u zgradu, prenela je agencija Beta.

Lutovac: Ne znam ko je doveo ove jude…

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac je ispred ulaza u Madlenianum, rekao danas da bi trebalo sada da se održi sednica Glavnog odbora (GO) te stranke i da ne zna ko je doveo ljude kako bi se sprečilo njeno održavanje.

“Ne znam ko je doveo ove ljude, ove što su dovedeni da prave incidente i spreče održavanje sednice”, kazao je Lutovac.

On je rekao da se preko “medija Aleksandra Vučića”, “pušta laž da ih je on doveo”, napominjući da ih je doveo “onaj koji želi da spreči sednicu”.

Prema rečima Lutovca, komisiju koja treba da verifikuje prisustvo članova GO odredilo je predsedništvo stranke.

Isped zgrade su članovi sekreterijata, koji su odlukom Lutovca nedavno udaljeni sa posla, sa štandovima sa namerom da verifikuju ko je član Glavnog odbora.

Na ulazima u zgradu Madlenianuma gde je za 12.00 zakazana sednica Glavnog odbora DS, kako je ranije javila ganecija Beta, nalaze se neki od njenih funkcionera i obezbeđenje, koji ne dozvoljavaju nikome da uđe u zgradu.

Lečić: Ovakva DS ne šalje nikakvu poruku

Lečić je za Nova.rs rekao da još čekaju da vide da li će svi članovi moći da uđu, te da, ako ih ne puste, onda neće biti legitimna sednica Glavnog odbora.

Takođe, Lečić je rekao da DS “ovakva kakva je, ne šalje nikakvu poruku” i da ona mora da se vrati svojim pravim vrednostima i poštovanju statuta, a dijalog je jedini put ka tome.

Dragana Rakić: Balša i Kena su ih doveli…

Potpredsednica stranke Dragana Rakić izjavila je agenciji Beta da su funkcioneri Balša Božović i Radoslav Milojičić Kena “doveli svoje obezbeđenje i da ne dozvoljavanju nikome da uđe u salu”.

Ona je rekla da je sednica regularno sazvana i u skladu sa statutom.

Balša Božović: Zabranili su mi da uđem…

S druge strane, poslanik Demokratske stranke Balša Božović izjavio je FoNetu da su jutros nekolicini članova Glavnog odbora, kao i njemu, zabranili ulazak na sednicu Glavnog odbora, pod izgovorom da mogu da uđu samo oni koji su na spisku koji je dao predsednik stranke, prenosi N1.

Pitao sam da li sam u međuvremenu izbačen iz stranke i rekli su mi da nemaju tu informaciju, ali da ne mogu da uđem, kazao je Božović.

“Dragani Rakić nije prvi put da govori neistine. Baš kao i kada su protivzakonito suspendovali zaposlene u sekretarijatu stranke u nameri da im daju otkaz, a među njima su i samohrane majke”, rekao je Božović.

“Druga strana” i “lažirani spiskovi”

Sekretar DS-a Goran Jajić izjavio je agenciji Beta da čekaju predsednika stranke Zorana Lutovca da se postigne neki dogovor koji je dobar za DS.

Jajić je rekao da “druga strana pokušava da uđe sa lažiranim spiskom”, iako je jedini pravi spisak članova sa GO od 3. marta kada je sednica započeta pa prekinuta.

Kod vrata su bili i funkcioneri stranke Dragoslav Šumarac i Branislav Lečić.

Oko zgrade su nekoliko desetina ljudi, za koje Jajić kaže da su članovi Glavnog odbora.

Predsednik DS Lutovac ušao je u međuvremenu zgradu sa još jednim stranačkim funkcionerom, ali obezbeđenje na vratima nije pustilo ostale koji su to želeli da urade već ih je guranjem sprečilo.

Izmedju ostalih nije puštena ni potpredsednica Rakić.

Između grupa pristalica i protivnika predsednika DS Lutovca, dolazi povremeno i do svađe.

Rakić i dalje stoji pred vratima, ni novinaru agencije Beta obezbedjenje nije pustilo da udje u zgradu.

Kako se navodi u saopštenju DS koje je prosleđeno medijima, “Balša Božović i Radoslav Milojičić Kena doveli su huligane da ne dozvole održavanje sednice Glavnog odobra Demokratske stranke”.

“Ispred svih ulaza u Madlenijanum postavljene su grupe od pet, šest krupnih, ćelavih i istetoviranih momaka koji maltretiraju članove Glavnog odobra i ne dozvoljavaju im ulaz u salu. Predsednik stranke Zoran Lutovac tražio je da interveniše policija”, piše u tom saopštenju.

Kasnije je na zvaničnom Tviter nalogu DS objavljen snimak dolaska Zorana Lutovca pred Madlenijanum kada je dočekan aplauzom okupljenih.

Okupljeni počeli da ulaze u zgradu

Posle sukoba, okupljeni ispred zgrade Madlenianuma u Zemunu, u kojoj treba da se danas održi sednica Glavnog odbora Demokratske stranke, počeli su da u ulaze u ugradu, a prisustvo verifikuje komisija koju je odredilo predsedništvo stranke, piše Danas.

Kako je rekla potpredsednica Demokratske stranke Dragana Rakić, u zgradu se sada pusta da uđu svi, kao i da je ispred zgrade „lažna komisija za verifikaciju jer je čine lica koja su suspendovana“.

„(Predsednik DS) Zoran Lutovac sigurno ima većinu“, rekla je Rakić.

Ona je podsetila da na sednici Glavnog odbora predsednik stranke uvek podnosi izveštaj o radu kada je moguće da mu se izglasa nepoverenje, ako nema većinu.

Poslanik Radoslav Milojčić Kena izjavio je da komisija za verifikaciji, koju je odredio Lutovac, ne dozvoljava svima da u]u na sednicu Glavnog odbora.

„Puštaju samo sa njihovog lažnog spiska“, rekao Milojčić.

On je kazao da se ranije nije dešavalo da verifikaciju obavlja komisija koju bi odredilo predsedništvo stranke, već to čine zaposleni u sekretarijatu.

Sednica GO počela ali je ubrzo prekinuta

Posle sukoba ispred zgrade Madlenianuma u Zemunu, i “obezbeđenja” koje nije dalo da se uđe u zgradu – sednica Glavnog odbora Demokratske stranke počela je sa dva sata zakašnjenja.

Ali, nije dugo trebalo da stigne nova vest – sednica je prekinuta. To se, kako javlja agencija Beta, dogodilo neposredno nakon što je počela i pošto su protivnici predsednika stranke Zorana Lutovca prišli stolu za kojim sede Lutovac i drugi potpredsednici.

Salom u kojoj se sednica održava odjekivali su zvižduci i aplauzi. Na bini sa stolovima za kojima su potpredsednici stranke Lutovac je mirno stajao, a veliki broj ljudi se oko njih okupio.

Potpredsednica Dragana Rakić je na samom početku sednice saopštila da postoji kvorum, da Lutovac treba da podnese izveštaj i da dnevni red treba dopuniti tačkom o smeni sekretara stranke Gorana Jajića.

Upravo je predlog dopune dnevnog reda izazvao gužvu a potpredsednik Dragoslav Šumarac je izašao za pult odakle je trebalo da govori Lutovac, tražeći da se ponovo utvrdi kvorum i da se glasa o izbornoj skupštini. Za njim je izašao i Branislav Lečič, optužujučći Lutovca da deli stranku.

Sukob u sali nastavak je događaja od jutros ispred zgrade Madlenijanuma gde su se, kako je izvestio N1, nalazile dve grupe obezbeđenja koje nisu puštale sve okupljene demokrate da uđu u zgradu.

Članovi Glavnog odbora DS podelili su se i u sali u kojoj se sednica uslovno reći održala, tako da su u jednom trenutku oni koji su protiv Lutovca bili na bini tražeći njegovu ostavku, dok su oni koji ga podržavaju sedeli na svojim mestima.

Pristalice Lutovca navode da se “druga strana” protivila ideji da se prozivkom utvrdi ko ima pravo da prisustvuje GO i to je razlog sukoba ispred zgrade.

Izveštači su primetili da su oni koji su za Lutovca imali žute zaštitne maske, dok su ostali imali druge medicinske maske.