Otvaranje retrospektivne izložbe „Čistač“ Marine Abramović zakazano je za 21. septembar u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Vizuelni umetnik Nikola Kolja Božović napominje da Srbija konačno ispravlja svoje greške iz prošlosti.

„Kada je 2010. godine Marina Abramović imala veliku retrospektivnu izložbu u muzeju moderne umetnosti MoMa u u Njujorku, koju je videlo pola miliona ljudi, niko iz srpskih muzeja ili srpskih zvaničnika nije prisustvovao tom velikom svetkom događaju u oblasti kulture i umetnosti“, rekao je vizuelni umetnik Nikola Kolja Božović i dodao da je takav „splet okolnosti“ danas nemoguć.

Božović napominje da izložba Marine Abramović u Beogradu ima podršku velikog dela društva i da vlada velika zainteresovanost i u vrhu vlasti u Srbiji.

„Kultura u Srbiji izlazi sa periferije i približava se fokusu. Čini mi se da bogati ljudi više ne prekidaju telefonske pozive kada čuju reč savremena umetnost. Izložba Marine Abramović je izuzetno bitan događaj za celu Srbiju i na izvestan način ta izložba najavljuje katarzu srpskog društva“, kazao je Božović.

Prema njegovim rečima, među artefaktima koji čine postavku izložbe naći će se i ulja na platnu Marine Abramović.

„Taj podatak je posebno uzbudljiv za sve poštovaoce Marininog dela i preporučujem svima da obavezno pogledaju ta ulja na platnu. Ovakve izložbe postavljaju Srbiju u svetski sistem umetničkih događaja i otvara put i mogućnost našim mladim umetnicima da jednog dana ravnopravno nastupaju sa svojim kolegama iz sveta“, kazao je Božović.

Kako kaže, izložba „Čistač“ Marine Abramović predstavlja neku vrstu magneta za misleće ljude iz regiona i sveta.

„Izložba Marine Abramović je prilika da Beograd ozvaniči svoju poziciju umetničke prestonice u regionu. Mnogi značajni ljudi, direktori muzeja i galerija će doputovati u Beograd“, rekao je Božović.

Najskuplji delovi ove izložbe „Čistač“ su arhitektura i oprema. Prostor muzeja je nezahvalan za video-radove jer ima suviše stakla pa su u muzeju postavljeni moduli, arhitektonski izgrađeni segmenti od čelika koji bi trebalo da drže monitore. Kroz muzej je razvučeno oko 40 kilometara električnih kablova kako bi se aparati uključili. Izložba će biti raspoređena na svih pet spratova muzeja i zato je cela stalna postavka skinuta. Dela su sklonjena u skladišta izvan ove zgrade, a prema ugovoru, sve što je pristiglo u vezi s izložbom „Čistač“, dakle svi sanduci moraju da budu u muzeju, prenosi B92.

Budžet za izložbu Marine Abramović je oko 150 miliona dinara, država je od toga izdvojila 78 miliona dinara. Svaki rad Marine Abramović košta između 300.000 i 400.000 evra, a biće izloženo oko 120. Međutim, oko 36 najsavremenijih aparata, čija je cena oko 300.000 evra, ostaće posle ove izložbe u trajnom vlasništvu MSUB, a deo će otići u druge institucije kulture.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.