“Posle epohe zabluda, buđenje će biti bolno”: Miodrag Majić o doživotnoj kazni zatvora

1
Foto: Medija centar Beograd

Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić ocenio je na Tviteru da je brojnost potpisnika peticije o uvođenju doživotne kazne za ubice dece “zamena za argumente” i “populizam”.

“Populizam kao osnovna odrednica koja ne štedi ni jedan segment domaće stvarnosti. Buđenje će kao i uvek nakon epoha zabluda, biti bolno”, naveo je Majić.

Majić se pitao i zašto ne bi u zakonodavstvu bilo laicizma i populizma kao što ga ima, kako je naveo, u arhitekturi, novinarstvu, državnim poslovima.

On je, potom, uz najavu emisije “Utisak nedelje” u kojoj će biti gost u nedelju, pored Igora Jurića i Sande Rašković Ivić, napisao i da je savršeno svestan šta mu je do sada donelo i šta će mu tek doneti izražavanje disonantnih stavova po ovom pitanju.

“Prihvatio sam poziv u uverenju da je potrebno učiniti dodatni napor kako bismo jednom postali društvo u kojem se o ozbiljnim stvarima ozbiljno razgovara”, napisao je Majić.

Pred poslanicima srpskog parlamenta se od utorka nalazi predlog zakonskih izmena kojim se kazna doživotnog zatvora za najteža krivična dela protiv života i tela, kao i protiv polne slobode u slučaju smrti deteta, maloletnika, trudnice ili nemoćnog lica, predviđa izmenama i dopunama Krivičnog zakonika.

Ove izmene predložene su na inicijativu Fondacije Tijana Jurić.

U javnosti su se prethodnih mogle čuti kritike na račun predloga da se uvede doživotni zatvor bez uslovnog otpusta, zbog “nehumanosti” i zato što se kosi sa međunarodnim konvencijama koje je Srbija kao članica Sveta Evrope potpisala.

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović je tom prilikom pozvala srpske vlasti da preispitaju nacrt zakona.

„Kazna doživotnog zatvora da bi bila u skladu sa članom tri Evropske konvencije o ljudskim pravima, koja je obavezujuća za Srbiju, mora da ima mogućnost smanjivanja, drugim rečima mora da postoje izgledi za oslobađanje zatvorenika i mogućnost preispitivanja kazne”, poručila je ona.

Šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije Aleksandar Martinović je na te navode odgovorio da je reč o licemerju i da takva rešenja već postoje u Holandiji, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Sloveniji….

1 KOMENTAR

  1. E napokon da vidimo lice, ime i prezime tih velikih stručnjaka iz apelacionog suda.

Comments are closed.