Izložba posvećena 500. godišnjici smrti renesansnog majstora Leonarda Da Vinčija u pariskom muzeju Luvr, posetilo je 1,1 milion ljudi, saopštila je danas uprava te kulturne ustanove.

Sa 1.071.840 posetilaca, reč je „o apsolutnom rekordu za Luvr“, naveo je muzej i dodao da je prethodni rekord sa 540.000 poseta bila izložba posvećena slikaru Eženu Delakroa.

„Divno je što 500 godina posle njegove smrti, Da Vinči i dalje fascinira veliku publiku. Danas sam ponosan na dve stvari. Prvo, jer smo uspeli da okupimo najveći broj njegovih dela, a drugo, publika je bila brojna i tako različita“, rekao je direktor Luvra Žan-Lik Martinez.

Izložba, koja je počela 24. oktobra, mogla je da se posetiti samo sa ulaznicama rezervisanim unapred.

Izložba je obuhvatala više od 150 radova italijanskog majstora. Iz Italije je pozajmljeno pet dela i dve kopije dela Da Vinčija.

Pored „Vitruvijevog čoveka“ izloženog u Veneciji, Luvru su pozajmljena još četiri Da Vinčijeva crteža, kao i dve kopije njegovih dela izloženih u Firenci.

Luvr ipak nije uspeo da ubedi misterioznog vlasnika dela „Salvator Mundi“ (Spasitelj sveta) da ga pozajmi. „Salvator Mundi“ je na aukciji u Njujorku prodat po rekordnoj ceni od 450 miliona dolara 2017. godine.

Pored čuvene „Mona Lize“, poznate i kao „Djokonda“, Luvr ima još četiri Da Vinčijeva dela – „Madona u stenama“, „Sveti Jovan Krstitelj“, „Portret dame“ i „Bahus“. Te slike su restaurirane pre šest godina.

(Beta)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.