Poslanici EP pisali Varhejiju: “Vlast Srbije ugrožava demokratiju, iskoristili koronavirus da pomere izbore, a da se nisu konsultovali sa opozicijom…”

0
Foto: Profimedia

Deset poslanika Evropskog parlamenta (EP), članova grupe Socijalisti i demokrate (S&D), uputilo je pismo evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varhejiju u kojem su kritikovali vlast Srbije i ocenili da ona ugrožava demokratiju.

“Srpski lideri i njihove izjave sada ugrožavaju demokratiju koju snažno promovišu EU i njene države članice. Iskoristivši situaciju sa koronavirusom, trenutna skupštinska većina odložila je parlamentarne izbore za 21. jun, a da se nije konsultovala sa opozicijom oko novog datuma”, naveli su poslanici druge najveće političke grupe u EP.

U pismu se navodi da “nijedan posmatrač iz EP ne može da nadgleda izbore”, da OEBS “šalje samo ograničenu misiju koja će rezultate objaviti nekoliko meseci kasnije”, i ukazuje da je zbog toga “vrlo teško zamisliti verodostojan politički glas na dan izbora”.

Pismo poslanika Varhejiju, čiji je sadržaj preneo portal Juropijan Vestern Bolkans (EWB), potpisali su potpredsednica EP Klara Dobrev, predsedavajuća Delegaciji EP za Srbiju Tanja Fajon, četiri poslanika vladajuće italijanske Demokratske partije i drugi.

Oni su naveli i da je međupartijski dijalog u Narodnoj skupštini Srbije, uz posredstvo Evropskog parlamenta, bio “dobar korak ka ravnopravnijoj predizbornoj situaciji”.

“Međutim, informacije koje trenutno predstavlja srpska Vlada i druge institucije pokazuju iskrivljenu sliku izbornog procesa”, stoji u pismu Varhejiju.

U pismu se dodaje da će glavni deo relevantne opozicije bojkotovati izbore i da “situaciju još više otežava gotovo potpuna kontrola medija od vladajućih političkih stranaka”.

Varhejiju je pre dve nedelje pismo uputilo i 11 poslanika EP iz liberalne grupe “Obnovimo Evropu” koji su izrazili “duboku zabrinutost stanjem demokratije u Srbiji i uslovima u kojima se održavaju predstojeći izbori”.

(Beta)