Poslanici danas raspravljaju o KiM, šta su odlučili građani EU i Iran negira da vodi pregovore sa SAD: Vaš brifing za ponedeljak

Pregled vesti za ovo jutro + Naslovne strane dnevnih novina

1
Fotografije Profimedia

VUČIĆ U SKUPŠTINI O KiM – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će poslanicima Narodne skupštine predstaviti detaljan izveštaj o dosadašnjim pregovorima o rešavanju problema KiM.

Mediji danas pišu i da će Vučić na današnjoj posebnoj sednici govoriti najmanje dva ili tri sata, kao i da će se osim konkretno o Kosovu dotaći i drugih tema. Vučić je govor, kako se dalje piše, pripremao zajedno sa 30 saradnika, a takođe su spremljeni i odgovori na eventualna pitanja poslanika.

Poslanici dela opozicije koji bojkotuju rad parlamenta, najavili su da neće doći na sednicu na kojoj je jedina tačka dnevnog reda izveštaj o KiM.

HDZ VODI NA IZBORIMA ZA EP U HRVATSKOJ – Prema prvim rezultatima koje je objavilo hrvatsko Državno izborno povereništvo, HDZ osvaja četiri mandata, SDP četiri, Hrvatski suverenisti jedan, lista Mislava Kolakušića jedan mandat, Živi zid jedan, Amsterdamska koalicija jedan, na izborima za Evropski parlament.

Ovo su novi rezultati izbora prema DIP-u: HDZ 22,92 odsto (4) SDP 18,54 odsto (4) Suverenisti 8,41 odsto (1) Mislav Kolakušić, 7,79 odsto (1) Živi zid 5,73 odsto(1) Amsterdamska koalicija, 5,36 odsto (1).

Na biračkim mestima u hrvatskoj dijaspori ubedljivo najviše glasova dobio je HDZ, čak 55,83 odsto. Očekivano, najviše preferencijalnih glasova, 74,47 odsto, dobila je Željana Zovko, a nosilac liste Karlo Ressler dobio je 5,32 odsto glasova.

SDSM RAZREŠIO POTPREDSEDNIKE I SEKRETARA – Centralni odbor SDSM razrešio je svih šest potpredsednika i generalnog sekretara te vladajuće partije u Severnoj Makedoniji.

Kako je javila Televizija Telma, ostavke su podneli potpredsednici Oliver Spasovaski (ministar policije), Damjan Mančevski (ministar za administraciju), Petre Šilegov (gradonačelnik Skoplja), Blagoje Bočvarski (gradonačelnik Štipa) i Frosina Remenski, Muhamed Zećiri, oboje poslanici.

Umesto dosadašnjeg generalnog sekretara SDSM Aleksandra Kiracovskog, koji je bio i šef izbornog štaba kadidata vladajuće koalicije za predsednika države, postavljen je ministar poljoprivrede Ljupčo Nikolovski.

ŠTA SU ODLUČILI GRAĐANI EU – Dve najveće grupacije u Evropskom parlamentu, Evropska narodna partija i Socijaldemokrate, iako su smanjile broj mandata, i dalje ostaju najbrojnije u EP.

Značajan rast zabeležili su Zeleni i liberaldemokrate, pokazuju najnoviji rezultati evropskih izbora. Prema poslednjim podacima, glasalo je 50,5 odsto birača, što je najveća izlaznost u poslednje dve decenije.

Prve projekcije rezultata četvorodnevnih izbora za Evropski parlament pokazuju da je Evropska narodnjačka partija osvojila 173 mesta u parlamentu, dok su socijalisti osvojili 147. Najveća izlaznost u poslednjih 20 godina. Objavljeni i rezultati izlaznih anketa u zemljama članicama. Koalicija Angele Markel pobedila u Nemačkoj dok je Nacionalni front Marin Le Pen osvojio najviše glasova u Francuskoj. Pobedili i socijalisti u Španiji kao i Fides Viktora Orbana u Mađarskoj. Ciprasova Siriza poražena u Grčkoj.

RAZOČARANI CIPRAS NAJAVIO VANREDNE IZBORE – Premijer Grčke Aleksis Cipras rekao je da će njegova zemlja ići na vanredne izbore. Cipras je odluku saopštio nakon poraza njegove Sirize na izborima za Evropski parlament.

Prema rezultatima izbora, Siriza zaostaje devet procentnih poena iza opozicione Nove demokratije.

Ciprasov redovni mandat ističe u oktobru. Rekao je da će se sastati sa predsednikom Grčke kako bi razmotrili raspisivanje vanrednih izbora odmah nakon što budu okončani lokalni izbori planirani za sledeću nedelju.

KURC PADA? – Socijaldemokratska partija Austrije podneće danas u parlamentu sopstveni zahtev za izglasavanje nepoverenja prelaznoj vladi Sebastijana Kurca.

Liderka te stranke Pamela Rendi Vagner je sinoć saopštila da je Predsedništvo SPO odlučilo da poslaničkom klubu stranke savetuje da danas podnese zahtev za izglasavanje nepoverenja celoj vladi.

Naime, lista “Ject” najavila je ranije da će podneti zahtev za izglasavanje nepoverenja samo kancelaru Kurcu, ne celoj novoj vladi u koju su, nakon izlaska Slobodarske partije (FPO) usled skandala oko njenog lidera Hajnc Kristijana Štrahea, ušli eksperti.

Ukoliko FPO bude podržala ovaj zahtev, a sudeći prema brojnim negativnim izjavama na račun šefa vlade da hoće, vlada kancelara Kurca biće srušena nakon svega pet dana na vlasti.

NAUSEDA NOVI PREDSEDNIK LITVANIJE – Gitanas Nauseda pobedio je u drugom krugu predsedničkih izbora u Litvaniji nakon što je, bivša ministarka finansija Ingrida Simonite priznala poraz.

Litvanska centralna izborna komisija saopštila je nakon što je prebrojala glasove u 1.521 od ukupno 1.972 glasačka mesta da je 55-godišnji Nauseda osvojio 70 odsto glasova.

Bivšoj predsednici, poznatoj i kao baltička “gvozdena dama”, Daliji Gribauskajte, istekao je drugi petogodišnji mandat i nije se kandidovala zbog ustavnih ograničenja.

ZA UJEDINJENJE IRSKE – Većina građana u Republici Irskoj izjasnila bi se za ujedinjenje sa Severnom Irskom kada bi glasanje danas bilo održano. Ovo je pokazalo istraživanje koje su uradile irske televizije RTE i TG4.

Rezultati su pokazali da je 65 odsto ispitanika odgovorilo sa “da”, a 19 odsto “ne”, dok je onih koji nisu želeli da se opredele ili su odbili da glasaju bilo 15 odsto.

Prema sporazumu iz Belfasta iz 1998. godine, kojim je okončan višedecenijski sukob između probritanskih unionista i irskih nacionalista, Severna Irska ima mogućnost da uz pomoć referenduma napusti Veliku Britaniju i pridruži se Republici Irskoj.

IRAN NEGIRA DA VODI PREGOVORE SA SAD – Iransko ministarstvo inostranih poslova je negiralo izveštaje da je Iran započeo pregovore sa SAD, prenosi N1.

Portparol iranskog ministarstva inostranih poslova Sajed Abas Musavi “kategorički odbacuje izveštaje koji citiraju kuvajtske zvaničnike i njihovu tvrdnju da su Iran i SAD započeli pregovore”, objavljeno je na vebsajtu iranskog ministarstva.

“Nema ni direktnih ni indirektnih pregovora Irana i SAD”, izjavio je Musavi, navedeno je na vebsajtu njegovog ministarstva.

BOLSONAROVE PRISTALICE NA ULICAMA BRAZILA – Hiljade demonstranata se okupilo na ulicama brazilskih gradova kako bi iskazalo podršku predsedniku Žairu Bolsonaru koji se suočava sa padom podrške.

Kamen spoticanja za brazilskog krajnje desničarskog predsednika je bio talas nezadovoljstva brazilske političke javnosti što je navelo njegove pristalice da sazovu demonstracije podrške sa raznolikim zahtevima.

Podržavaoci Bolsonara su pevali nacionalnu himnu i mahali brazilskim zastavam uz sknadiranje imena njegovih saradnika.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA

1 KOMENTAR

  1. Htela sam samo reći na ono Vučićevo u Kuriru; mnogo mi liči na ono, ko ne dodje u boj na Kosovo…..

Comments are closed.