“Posedovanje i upotreba nuklearnog oružja je nemoralno”: Papa Franja se oglasio povodom 75. godišnjice atomskog napada na Hirošimu

0
Foto Profimedia

Papa Franja je danas povodom 75. godišnjice atomskog napada na Hirošimu pozvao na mir i rekao da su upotreba i posedovanje atomskog oružja nemoralni.

“Nikada nije bilo jasnije da bi, ako želimo da mir procveta, svi ljudi morali da polože ratno oružje, a posebno najmoćnije i najdestruktivnije oružje – nuklearno oružje koje može osakatiti i uništiti cele gradove, čitave države”, rekao je Franja u poruci organizatorima obeležavanja godišnjice.

Podsetio je da se tokom posete Japanu 2019. godine molio na spomeniku mira u Hirošimi i da se sastao sa preživelima.

“Upotreba atomske energije u svrhe rata je nemoralna, baš kao što je i posedovanje nuklearnog oružja nemoralno”, dodao je papa.

U Japanu se danas obeležava 75 godina od američkog nuklearnog napada na Hirošimu, što je bio prvi takav napad u istoriji čovečanstva.

Komemoracija je održana uprkos pandemiji koronavirusa, ali su u Memorijalni park mira ove godine mogli da uđu samo preživeli i njihove porodice.

SAD su 6. avgusta 1945. godine bacile atomsku bombu na Hirošimu, čime su ubrzale okončanje Drugog svetskog rata. Do kraja te godine u eksploziji i od povreda i bolesti uzrokovanih radijacijom umrlo je oko 140.000 stanovnika tog grada.

U narednim godinama, sve do danas, mnogi preživeli su umirali od leukemije i drugih bolesti uzrokovanih radijacijom, ali niko sa sigurnošću ne može da kaže tačan broj žrtava bombardovanja.

(Beta)