“Posao nije završen, tek smo počeli”: Denver je izgubio, ali nije poražen, Lejkersi u velikom finalu posle 10 godina

0

Entoni Dejvis ubacuje dva slobodna bacanja, Montej Moris dobija blokadu, Lebron Džejms pogađa šut van balansa, Džeremi Grant ne uspeva da pogodi isti takav šut, Džejms hvata ofanzivni skok i Dejvis pogađa trojku. Sve se to odvilo u roku od 74 sekunde i Lejkersi su na šest minuta do kraja otišli na dvocifrenu prednost

Čitava se serija tako svela na nekoliko desetina sekunde kojih Nagetsi nisu mogli da se izbave koliko god dobri bili. Šest minuta nakon te Dejvisove trojke završili su svoje učešće u ovogodišnjem plej-ofu, a Lejkersi su osvojili Zapadnu konferenciju posle 10 godina, pobedivši u petom meču rezultatom 117:107.

Možda je sve moglo da bude gotovo i ranije – da, još protiv Jute, ili protiv Klipersa, ali ne mislimo na to – možda je već na poluvremenu tim iz grada anđela mogao da se odvoji na nedostižu prednost, ali nije. Denver se borio i držao priključak.

Tako su igrali čitav ovaj babl. Kada su bili otpisani držali su se zubima za vazduh i za Nikolu Jokića i Džamala Mareja. I uspevali su da “prežive”.

Sinoć, međutim, nije bilo dovoljno. Jokić je ubacio 20 poena, Marej 19, 20 je dodao i Grant – koga bi Nagetsi morali da zadrže premda neće imati mnogo boljih rešenja za taj novac – ali bilo je premalo. Nagetsi su iz igre šutirali 42 odsto, pogodili su svega 8 trojki iz 30 pokušaja i to je bilo to.

Sa druge strane, jedan igrač sa svojih 35 godina redefinisao je pojam ludačke partije. Lebron je za 40 minuta na parketu povezao 38 poena, 16 skokova i 10 asistencija, uz 60 odsto uspešnosi u šutu iz igre. Sve i da je igrao sam, bilo bi dovoljno, ali je uz sebe imao i Dejvisa koji je prosuo u protivnički koš još 27 poena.

Tako je duo Jokić-Marej, nakon što je istresao iz skupocenih gaća Lenarda i Džordža, morao da se pomiri sa činjenicom da trenutno na Zapadu, a verovatno i u čitavoj ligi, od njih postoji jedan bolji duo.

Lebron i Dejvis biće u prilici da donesu prvi prsten Lejkersima posle 10 godina, a prilike za Jokića i Mareja tek se naziru na horizontu.

Oni su povukli svoj tim ka jednom novom, velikom koraku, došli su u prvo konferencijsko finale, u kom su imali svoje šanse i da je bilo samo malo drugačije, da je Plamli sačuvao Dejvisa, da sudije nisu … Ma nije važno.

Nagetsi su pomerili granice, osvojili srca, a sada im je trener Majkl Meloun zadao još teži zadatak, iako je delovalo da teže od ovog plej-ofa nema.

“Igrali smo protiv čoveka kom je ovo rutina. Džejmsu je pobeđivanje rutina, dao je 16 poena u poslednjoj četvrtini i zatvorio utakmicu. Ali mi smo ove sezone uradili neverovatno dobar posao. Znamo da nam je potrebno iskustvo, a da bismo ga stekli, moj tim mora da uradi ono što sam im postavio kao sledeći cilj i izazov – da se vratimo”, rekao je Meloun.

Denver će, ukoliko održi balans i uspe etablira “trećeg čoveka”, imati još mnogo prilika da se nađe u završnici plej-ofa jer je ekipa mlada i talentovana.

Ono što je Džejms rekao govoreći o prolasku u veliko finale, ostaje i kao poruka Nagetsa:

“Posao nije završen. Tek smo počeli.”