Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac izjavio je da je Hrvatska politička elita, kao i cela javnost, zarobljenica poruke „ubij Srbina“ koja se izvikuju na stadionima.

„Ne usuđuju se da se tome suprotstave i postave prava pitanja. Ne znaju da će to skandiranje, ako mu se ne stane na kraj, naposletku ubiti Hrvatsku. Kako je, recimo, moguće da se u Saboru, s pravom, komemorišu žrtve Srebrenice, obeležava stradanje Roma, ali da za Srbe nema nečeg takvog? Niko dosad nije bio spreman setiti se u Saboru i žrtava Srba, naroda koji je s Hrvatima barem 200 godina, do zadnjeg nesretnog rata, delio istu ideju slobode“, rekao je Pupovac Novom listu.

On je u sredu izjavio da je Hrvatska zemlja mržnje i etnički motivisanog nasilja.

„I u Saboru se takođe mogu čuti poruke mržnje prema pripadnicima romske i srpske manjina, kao i prema različitim političkim protivnicima, kakvih dugo nije bilo u hrvatskom parlamentu. Takvo je stanje i u medijima, na društvenim mrežama, na stadionima, koncertima, po fasadama zgrada… Ali, nema adekvatne artikulacije te činjenice i onda je trebalo eksplicitno reći o čemu se tu radi, a Sabor je svakako mesto za to“, rekao je Pupovac.

Pupovac smatra da je „sve započelo napadima na Vladu Zorana Milanovića kao nenarodnu i nasilnim demonstracijama u Vukovaru protiv ćirilice“.

„Već u mandatu njegove Vlade započet je projekt obnove rata, usmeren na rušenje i Milanovića i Ive Josipovića. Njih su dvojica rušeni ratnom retorikom i militarističkim sredstvima. S tom vrstom programa i politike na vlast je došao HDZ Tomislava Karamarka, došla je drukčija Hrvatska. Ideju takve Hrvatske nije imao ni Tuđman, pogotovo ne Mesić, Račan, Sanader, Josipović i Milanović. Svi su oni imali ideju Hrvatske kao svetovne, pluralne države, u kojoj vlada mir. Od 2013. Hrvatska se želi graditi na platformi političkog katoličanstva“, kaže Pupovac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.