Poruka osnivača Huaveja odzvanja u Kini: “Naredna decenija bića bolan istorijski period”

0
EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Spremite se za bolna vremena.

To je suština poruke koju je zaposlenima u kompaniji Huaveji uputio osnivač firme Ren Džengfej, opisujući blisku budućnost jedne od najvećih tehnoloških kompanija na svetu. U internom memorandumu Džengfej je osoblju Huaveja poručio da će ”svi osetiti hladnoću” i da će naredna decenija biti bolna. Iako interna, poruka je izazvala uzbunu u poslovnim krugovima Kine i za kratko vreme o njoj je razgovaralo više od 100 miliona korisnika.

Ambicija osnivača Huaveja bila je da upozna i motiviše zaposlene da se pripreme za nadolazeću krizu i fokusiraju na profit, a ne na priliv novca i ekspanziju ako želi da preživi naredne tri godine. ”Naredna decenija biće veoma bolan istorijski period, jer globalna ekonomija nastavlja da opada“, napisao je Džengfej, ukazujući na uzroke: pandemiju, rat u Ukrajini i blokada SAD za neke kineske kompanije i proizvode.

Inače, Huavej, koji se često navodi kao najveća kineska kompanija, ima veliki pad prihoda i profita, najvećim delom izazvan sankcijama SAD. Prihod je u prvom tromesečnu ove godine u odnosu na isti lanjski period opao 14 odsto, a neto profitna marža smanjila se sa 11 odsto na 4,3 odsto.

”Huavei mora da smanji sva preterano optimistična očekivanja za budućnost i do 2023. ili čak 2025. moramo da učinimo preživljavanje najvažnijom smernicom. I ne samo da preživimo, već da preživimo kvalitetno… U prošlosti smo prihvatili ideal globalizacije i težili da služimo čitavom čovečanstvu, šta je sada naš ideal? Preživeti i zaraditi malo novca gde možemo. Sa ove tačke gledišta, potrebno je da prilagodimo strukturu tržišta i proučimo šta se može učiniti, a od čega treba odustati”, napisao je Ren Džengfej.

Posmatrači ocenjuju da nema ničeg neobičnog u odluci vlasnika kompanije da smanjuje troškove u vreme recesije. Linghao Bao, analitičar firme Trivium China, izjavio je za Gardijan da su se reči Džengfeja posebno istakle ”jer je zvučao kao da je u panici”.