Portparol EU: “Očekujem da se Srbija uskladi sa našim sankcijama prema Rusiji”

0
Printscreen/YouTube/Al maghrib awalan

Portparol EU Peter Stano izjavio je da Brisel očekuje od Srbije da se uskladi sa sankcijama EU Rusiji ili uvede slične nacionalne mere, zbog ruske agresije na Ukrajinu i dodaje da će EU donositi važne odluke za Srbiju na osnovu privrženosti Beograda vrednostima i principima Unije.

”Razgovaramo sa Srbijom u okviru pristupnih pregovora, kao i kroz različite kontakte – od eksperata do najvišeg političkog nivoa. Proces je u toku, a naši partneri u Srbiji, kao i drugi, vrlo su svesni koliko je ovo pitanje važno za EU”, kaže Stano, prenosi N1, pozivajući se na agenciju Tanjug.

Na redovnoj konferenciji Evropske komisije za medije u Briselu, Stano je potvrdio da je EU danas uvela peti paket sankcija protiv Rusije i da je Srbija, kao i svi drugi partneri EU, pozvana da se uskladi sa svakim paketom sankcija.

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen i sef dilomatije EU, Žosep Borelj će se u Kijevu sastati sa predsednikom Ukrajine Volodomirom Zelenskim i drugim ukrajinskim političkim liderima, a u Briselu navode da se iz ”bezbednosnih razloga” detalji posete neće objavljivati.

Portparol EU Petar Stano kaže da će Fon der Lajen i Borelj u Kijevu razgovarati o nastavku EU pomoći Ukrajini i dodaje da je EU nastavila svoj angažman na podršci Kijevu i kroz uvođenje novog paketa sankcija Rusiji, ali kroz sve veći međunarodni pritisak i izolaciju Moskve.