Porodica ubijene snimateljke tužila Aleka Boldvina: “Tražićemo znatnu odštetu”

0
(Beta/Photo by Evan Agostini/Invision/AP, File)

(Beta-AFP) – Porodica snimateljke Galine Hačins ubijene slučajnim ispaljivanjem metka na snimanju vesterna “Rđa” (Rast) tužila jeglumca Aleka Boldvina tražeći “znatnu” odštetu, objavili su advokati.

U trenutku nesreće 21. oktobra prošle godine na ranču u Santa Feu u američkoj državi Novi Meksiko Alek Boldvin je rukovao revolverom dok je radio na jednoj sceni sa direktorkom fotografije Galinom Hačins. Njemu je oružje dato kao potpuno bezazleno pošto je trebalo da ima samo lažne metke ali je revolver opalio i smrtno ranio 42-ogodišnju snimateljku.

Brajan Paniš koji predstavlja supruga i sina Galine Hačins ukazao je na konferenciji za novinare na “opasno ponašanje” Aleka Boldvina. On je takođe rekao da su mere štednje koju su odlučili glumac i drugi producenti tog niskobudžetnog vesterna dovele do smrti Hačins.

Advokat je naveo, prema njemu “najmanje 15 kriterijuma” na snazi u industriji filma koje je produkcija zanemarila da primeni za vreme snimanja.

Advokat smatra, na primer, da je trebalo da se koristi lažni revolver a ne oružje koje radi i da nije bilo kvalifikovane osobe da rukuje vatrenim oružjem u trenutku nesreće. Takođe je izrazio žaljenje što ekipa filma nije imala zaštitnu opremu kao što se radi za vreme snimanja nekih scena kada treba da se puca ćorcima.

Tužba je podneta u državi Novi Meksiko, gde je Hačins umrla, a nadovezuje se na brojne druge civilne postupke koje su već poslednjih meseci pokrenuli članovi filmske ekipe.

Krivična istraga je još u toku. Policija pokušava da sazna kako je bojeva municija mogla da se nađe na snimanju, pošto je to zvanično zabranjeno.

Za sada niko nije uhapšen u ovom slučaju, ali nije isključeno da će biti krivičnog gonjenja ako se ustanovi nečija odgovornost, navela je policija.

U intervjuu televiziji Ej-Bi-Si (ABC) Alek Boldvin je rekao da se ne oseća krivim, i čak ni “odgovornim” za smrt Hačins, i rekao da je ona tražila od njega da uperi revolver ka njoj, a smatralo se da je on potpuno bezbedan.