(Beta) – Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije ocenio je večeras da je „duh savremenog doba“ ispunjen individualizmom, hedonizmom i egoizmom, i da „nagoni čoveka da pored sebe i oko sebe ne vidi nikoga“.

„Individualizam u međusobnim odnosima i želja da sve bude podređeno jedino i samo nama dovodi ne samo do toga da svog bližnjeg smatramo u najmanju ruku konkurentom, već da bližnjeg smatramo i za svog neprijatelja“, naveo je patrijarh na predavanju „Jedni drugima smo potrebni“ u beogradskom Domu kulture Studentski grad.

Posledice orijentacije ka individualizmu, kako je dodao, a prenela SPC u saopštenju, jesu otuđenost savremenog čoveka, posebno u velikim gradovima, zatim „eksploatatorski odnos prema tvorevini Božjoj i ono što je posebno aktuelno danas – insistiranje na pravima pojedinca“.

Patrijarh je ocenio da takav instinkt savremenog čoveka, „bez balansa, bez ideje i bez ljubavi“, ne može uroditi plodom.

„Štaviše, taj egoistični implus čoveka vodi u rat. Potpuno sam, ograđen debelim zidovima koje je sam izgradio oko sebe, ispunjen gnevom, nezadovoljstvom, ljubomorom… čovek stvara predukus samog pakla. Nažalost, brine nas činjenica da je takvo stanje zahvatilo i porodicu“, ocenio je Porfirije.

Naveo je da je ljubav jedini lek protiv egoizma i jedini put u smisao života koji se može ostvariti „samo kroz bližnjeg“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.