Pored Grand Prix turnira, Beograd od nedelje domaćin velemajstorskog turnira „Beograd 2022“

0
Foto: FIDE

Čitav svet, kojem je u krvi ljubav prema šahu, sa ogromnim interesovanjem prati dešavanja na drugom FIDE Grand Prix turniru. Beograd je ponovo svetska šahovska metropola. Kako bi domaća publika uživala u borbama svojih idola na 64 polja, ali i kako bi naši najbolji igrači imali priliku da odmere snage sa šahistima iz svetskog vrha, Šahovski savez Srbije organizuje velemajstorski turnir “Beograd 2022”. Turnir izuzetno jake 17. kategorije, na njemu će nastupiti 10 igrača, od kojih četvorica najboljih srpskih velemajstora i šestorica renomiranih stranih igrača. Takmičenje počinje u nedelju, 6. marta i trajaće do 14. marta.

Partije će se igrati svakog dana od 15:30 u hotelu Crowne Plaza.

Akreditacije za FIDE Grand Prix važe i za ovaj turnir, a pravila ostaju ista.

Pozivamo vas da vašim prisustvom date doprinos promociji šahovske igre, Beograda i Srbije.

U prvom kolu sastaće se :

2651 GM Abdusattorov Nodirbek – GM Sarana Alexey 2685 10

2625 GM Markus Robert –  GM  Ivanisević Ivan 2599 9

2656 GM Nihal Sarin –   GM Ivić Velimir 2607 8

2701 GM Maghsoodloo Parham – GM Sjugirov Sanan 2680   7

2697 GM Navara David – GM Inđic Aleksandar 2604  6

Foto: FIDE

Rezultati trećeg kola FIDE Grand Prix turnira

Završeno je 3. kolo na drugom FIDE Grand Prix turniru u Beogradu, neizvesnost raste.

U trećem kolu FIDE Grand Prix turnira koje je počelo simboličnim povlačenjem prvog poteza koje su odigrali svetski poznati šahista Najdžel Šort (Nigel Short) i srpska šahistkinja Alisa Marić, bilo je 8 partija, a videli smo 2 pobede vođa belih figura i 6 remija. Obe odlučene partije su iz grupe C.

U grupi A Dmitrij Anderjkin i Sem Šenklend su remizirali i sačuvali prvo mesto u grupi sa 2 osvojena poena iz tri kola. Baš kao Rus i Amerikanac, tako su remizirali i Aleksandar Griščuk i Etjen Bakro. Francuzu je ovo treći remi na turniru čime je zadržao priključak za vodećim dvojcem, dok je prvi favorit grupe, Rus Griščuk, upisao prvih pola poena u Beogradu.

U grupi B Aniš Giri je morao da se zadovolji remijem u partiji koju je kao crni odigrao protiv Indijca Pentale Harikrišne. Tako je Holanđanin posle 2 startne pobede stigao do 2,5 poena iz prva 3 kola čime može biti zadovoljan jer je za korak bliži plasmanu u polufinale. Harikrišna je do sada osvojio 1 poen, baš kao i Iranac Tabatabei koji je crnim figurama remizirao sa Nikitom Vitjugovim. Šampion Rusije ima 1,5 poen iz 3 kola.

U grupi C Mađar Ričard Raport pobedio je Indijca Vidita i sustigao ga na vodećoj poziciji na tabeli. U partiji dostojnoj borbe za polufinale oba igrača bila su na visini zadatka, ali je Raport iskoristio prednost početnog poteza. Rus Vladimir Fedosejev je nadigrao naturalizovanog Španca Alekseja Širova i tom pobedom stigao do jednog i po poena čime je zadržao priključak za vodećim dvojcem. Širov je na začelju grupe C sa pola poena.

U grupi D još uvek nismo videli pobedu, partije trećeg kola okončane su remijima. Azerbejdžanac Šahrijar Mameđarov nije iskoristio prednost belih figura protiv Rusa Aleksandra Predkea, baš kao ni Kinez Ju u partiji sa Francuzom Maksimom Vašje – Lagravom. Drugi krug u ovoj, po svemu što smo videli, najujednačenijoj grupi daće odgovor na pitanje ko ide u polufinale. Za sada sva 4 velemajstora imaju po 1,5 poen.

Partije četvrtog kola igraju se u petak, od 15 časova, u hotelu Crowne Plaza. U prilogu se nalazi fotografija iz sale za igru, sa sajta FIDE, koju možete koristiti.