Nove pooštrene mere u vidu ograničenja za nevakcinisane uvešće Nemačka, Grčka, Češka i Slovačka koje su to najavile pošto su to već početkom nedelje učinile Austrija i Holandija. Nevakcinisanima će biti ograničen pristup javnim prostorima.

U obrazloženju ovih odluka navodi se da je cilj da se zaštite najugroženiji.

Nemačka: „Da zaštitimo najugroženije“

Nemačka će uvesti ograničenja za osobe koje nisu primile vakcinu protiv korona virusa, među kojima je zabrana ulaska na neka javna mesta, izjavila je odlazeća nemačka kancelarka Angela Merkel posle hitnog sastanka vlade.

“Primenjivaće se pravilo koje dozvoljava samo vakcinisanima i onima koji su preležali korona virus pristup javnim mestima, kao što su restorani ili koncertne dvorane”, i to dok se ne smanji broj zaraženih, rekla je Merkelova.

Nemačka vlada je na sastanku odlučila da uvede obaveznu vakcinaciju za osoblje u bolnicama i staračkim domovima.

“Moramo da zaštitimo najugroženije grupe”, navodi se u saopštenju vlade i dodaje da je “neophodno da osoblje” u bolnicama, domovima zdravlja i staračkim domovima “ima obavezu da primi vakcinu protiv korona virusa”.

Grčka: Zabrana ulaska u javne prostore

Grčki premijer Kirijakos Micotakis najavio je niz mera za gradjane koji nisu primili vakcinu protiv korona virusa, medju kojima je zabrana ulaska u zatvorene javne prostore, osim u objekte gde se služi hrana.

„Od ponedeljka  nevakcinisanim gradjanima neće biti dozvoljeno da ulaze u zatvorene prostore osim u objekte gde se služi hrana“, rekao je Micotakis u obraćanju naciji i pozvao gradjane da prime vakcinu protiv korona virusa.

Do sada su nevakcinisani gradjani u Grčkoj ulazili u zatvorene prostore sa negativnim testom.

„U pitanju je neminovna akcija za zaštitu stanovništva“, rekao je Micotakis i dodao da većina zaraženih na respiratorima nije primila vakcinu.

U Grčkoj od oktobra raste broj zaraženih, a u sredu je registrovano 7.317 inficiranih.

Micotakis je rekao da je i dalje za sve obavezno nošenje maske u zatvorenom ali i na otvorenom gde ima dosta ljudi.

Češka: Ne priznaju PCR i antigenske testove

Češka vlada u ostavci saopštila je da od ponedeljka, 22. novembra, više ne priznaje PCR i antigenske testove i na manifestacije i da koriste usluge moći će samo vakcinisani i oni koji su preležali kovid-19, a preduzeća će biti obavezna da testiraju svoje nevakcinisane zaposlene.

“Od 22. novembra uvodimo taj sistem u ugostiteljstvu i na sportskim i kulturnim manifestacijama. Izuzetak koji može da koristi i test kao potvrdu su deca do 16. godina, osobe koje ne smeju po odluci lekara da se vakcinišu i oni koji nisu još kompletno vakcinisani ali primili su makar jednu dozu”, saopštio je danas na konferenciji za novinare ministar zdravlja Adam Vojteh.

PCR i antigenski testovi poslužiće za proveru zaraznosti u domovima starih i kod klijenata i kod zaposlenih, za posete bolnicama i u zatvorima.

U preduzećima će se testirati jednom nedeljno svi nevakcinisani zaposleni i oni koji su se izlečili od kovida-19 pre više od pola godine, kazao je ministar industrije, trgovine i saobraćaja Karel Haveliček.

Slovačka: „Zatvaranje za nevakcinisane“

Slovačka će uvesti strože mere za ljude koji nisu vakcinisani protiv korona virusa usred porasta broja novozaraženih i prijema u bolnice koji opterećuju zdravstveni sistem, izjavio je slovački premijer Eduard Heger.

„To je zatvaranje za nevakcinisane“, rekao je Heger na konferenciji za novinare koja je prenošena uživo na televiziji.

Prema novim pravilima, samo osobama koje su vakcinisane ili koje su imale kovid-19 u poslednjih šest meseci biće dozvoljen ulazak u restorane, tržne centre, prodavnice sa neesencijalnim proizvodima, na sportske aktivnosti i javne događaje.

Slovačka ima jednu od najnižih stopa vakcinisanih u Evropskoj uniji i ona iznosi 45 procenata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.