“Božić će zaista biti užasan…”: Bundestag usvojio nove mere protiv koronavirusa

1
EPA-EFE/CLEMENS BILA

 (Beta-AP) – Bundestag je danas usvojio nove mere kako bi se obuzdao dramatičan rast broja novozaraženih korona virusom u Nemačkoj nakon što je šef agencije za kontrolu bolesti upozorio da bi zemlja mogla da se suoči sa “zaista strašnim Božićem”.

Mere predvidjaju i da radnici prilikom dolaska na posao moraju da imaju potvrdu da su vakcinisani, preboleli kovid-19, ili da imaju negativan test.

Nove mere u Bundestagu su podržali poslanici Socijaldemokrata, Zelenih i Liberala, tri stranke koje će činiti buduću nemačku vladu.

Još treba da ih odobri gornji dom nemačkog parlamenta, Bundesrat.

Nemačka agencija za kontrolu bolesti, Institut Robert Koh, prijavila je 65.371 novu infekciju čime je oboren prethodni 24-časovni najveći broj i nastavljen uzlazni trend na koji su epidemiolozi upozoravali nedeljama.

“Trenutno idemo ka ozbiljnoj vanrednoj situaciji”, rekao je direktor instituta Lotar Viler (Lothar Wieler) na onlajn debati održanoj kasno sinoć.

Upozorio je da će predstojeći Božić “zaista biti užasan” ako se ne preduzmu kontramere.

Viler je rekao da Nemačka treba da poveća svoju stopu vakcinacije protiv kovida-19, koja sada iznosi 67,7 odsto, na znatno više od 75 odsto.

Istočna pokrajina Saksonija, koja sa 57,6 odsto ima najnižu stopu imunizacije u zemlji, spremna je da uvede ograničeno zatvaranje kao odgovor na sve veći broj slučajeva zaraze.

Guverner Mihael Krečmer rekao je da će pokrajinska vlada u petak usvojiti strože mere koje će biti na snazi dve do tri nedelje.

Saksonija, prema zvaničnim podacima, imala je više od 761 novozaraženih na 100.000 stanovnika prošle nedelje, što je najveća stopa zaraze u Nemačkoj.

Nemački nezavisni savetodavni panel za vakcine preporučio je danas dopunske buster doze za sve osobe starije od 18 godina, ali da bi prioritet trebalo da imaju stariji od 70 godina, rizični bolesnici i oni koji još nisu primili vakcinu.

Viler je upozorio da se bolnice širom Nemačke bore da pronadju krevete za kovid pacijente ali i druge bolesnike.

Odlazeća kancelarka Angela Merkel danas bi trebalo da razgovara sa guvernerima 16 nemačkih pokrajina o zajedničkim naporima protiv pandemije.

1 KOMENTAR

  1. “Viler je rekao da Nemačka treba da poveća svoju stopu vakcinacije protiv kovida-19, koja sada iznosi 67,7 odsto, na znatno više od 75 odsto.” Неко коначно мора да каже у чему је проблем ? 6 (ШЕСТ) одсто становништва Африке је вакцинисано и нема ничег сличног.

Comments are closed.