Pooštravanje mera protiv koronavirusa širom sveta: Kontrola putnika, maske, restrikcije za strane studente…

0
Ilustracija: Profimedia

Kontrole putnika u Evropi, restrikcije za strane studente u SAD, obavezno korišćenje maske – sanitarne mere protiv epidemije koronavirusa ponovo stupaju na snagu u svetu dok je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) zabrinuta za Evropu, a na američkom kontinentu se povećava broj inficiranih.

SAD, koje su najviše pogođene koronavirusom sa 145.000 mrtvih, u petak su registrovale više od 70.000 zaraženih od kojih je 1.150 umrlo.

Američke vlasti su zbog pandemije obustavile izdavanje viza stranim studentima. Oni više ne mogu da uđu u SAD ako su im predavanja onlajn, a tako će zbog koronavirusa biti na mnogim univerzitetima. U SAD ima oko milion studenata.

U SAD se sve više uvodi obavezno korišćenje maske, posebno u zatvorenom prostoru, kao što su supermarketi.

U Evropi je od koronavirusa umrlo 207.118 ljudi, a zaraženo je više od tri miliona.

“Sigurno zabrinjava nedavna ponovna pojava širenja KOVIDA-19 u nekim zemljama posle ublažavanja mere distanciranja”, izjavio je neimenovani portparol SZO.

Ta organizacija je pozvala evropske zemlje na oprezno ublažavanje restriktivnh mera i da ih ponovo uvode ukoliko je to neophodno.

Nekoliko evropskih zemalja pojačalo je kontrole putnika. Nemačka nudi besplatne testove na virus putnicima koji se vraćaju u tu zemlju.

Francuska, gde se povećava broj zaraženih, uvela je obavezne testove za putnike iz 16 zemalja. Francuski premijer Žan Kasteks (Jean Castex) pozvao je građane da izbegavaju putovanje u špansku pokrajinu Kataloniju, gde je takođe registrovan povećan broj inficiranih.

Norveška je ponovo uvela restrikcije za putnike iz Španije.

U Belgiji je umrla trogodišnja devojčica što je najmlađa žrtva virusa u toj zemlji gde se takođe ponovo širi zaraza.

I u Engleskoj je obavezno korišćenje maske u supermarketima, dok će od danas biti ponovo otvoreni bazeni i sportske sale.

U Brazilu je zaraženo više od 2,2 miliona ljudi. Gradske vlasti Sao Paula su odložile godišnji karneval, o čemu još razmišlja Rio de Žaneiro.

Situacija je posebno dramatična u Peruu gde je zdrvstveni sistem preopterećen u Arekipi, drugom gradu po veličini. Zaraženi pacijenti su u šatorima ili automobilima ispred bolnica, u nadi da će biti mesta za prijem.

U Nikaragvi je obavezno korišćenje maske, čak i za lepotice na takmičenju za Mis Nikaragve koje će biti bez publike.

Korona virus se širi i drugde. U Indiji je za dan umrlo 740 osoba, a od početka pandemije oko 30.000 ljudi.

Neke zemlje su uvele delimične restriktivne mere. Oko deset miliona stanovnika Tokija pozvano je da ne izlazi iz domova tokom vikenda.

Kao redak znak optimizma u areni Verone u Italiji će danas biti prvi koncert, dok će u turističkom Brajtonu u Velikoj Britaniji početi pozorišne predstave napolju.

(Beta)