Ponovo se oseća smrad u Beogradu: Uzrok su i ilegalne fekalne kanalizacije

2
Foto: Profimedia

Posle nekoliko nedelja, tokom kojih se Beograđani nisu preterano žalili na neprijatne mirise koji se osećaju na gradskim ulicama, poslednjih dana došlo je do novih pritužbi koje stižu sa svih strana prestonice, piše Blic.

Miris koji korisnici društvenih mreža opisuju kao “balegu i fekalije”, odnosno “kiseline koje štipaju oči”, pojavio se početkom avgusta, sa značajnim zakašnjenjem u odnosu na prethodne godine kada nas je po pravilu “napadao” već sredinom juna i oseća se u mnogim delovima grada, pre svega na Novom Beogradu ali i na centralnim gradskim opštinama, na Starom gradu, Vračaru, Zvezdari, Paliluli.

Dok jedni tvrde da neprijatni mirisi dolaze sa farmi u okolini prestonice, drugi misle da je uzrok smrada zagađenje pojedinih kanala i rukavaca, odnosno vodenih površina u koje se sliva kanalizacija, a koje sa smanjenjem vodostaja prouzrokuju jači miris.

Tim povodom danas se oglasio Gradski zavod za javno zdravlje (GZZJZ).

“Vremenske prilike sa malom količinom padavina i visokim temperaturama vazduha u prethodnom periodu dovele su do opadanja nivoa reka u Beogradu, pre svega Save i Dunava. Povlačenjem reka u priobalju ostaje mulj bogat organskim materijama različitog porekla (neprerađene otpadne vode, ilegalne fekalne kanalizacije i drugo) koje se pod uticajem kiseonika iz vazduha intenzivno raspadaju šireći neprijatne “mirise””, rekli su iz GZZJZ.

Oni tvrde, međutim, da nema opasnosti po zdravlje građana.

“Važno je naglasiti da koncentracije zagađujućih materija u vazduhu, koje se redovno prate, nisu povećane i da je sa fizičko-hemijskog aspekta vazduh dobrog kvaliteta, izuzev prisustva neprijatnih mirisa koji nisu opasni po zdravlje, ali remete komfor stanovanja i boravak u spoljnoj sredini. Trajanje pojave je ograničeno i sa promenom meteoroloških prilika doći će do nestanka ovih neprijatnih mirisa”, objasnili su iz GZZJZ.

2 KOMENTARA

  1. Pa promeni grad za svoje selo i vrati se odakle si došao. Pun grad seljačina onih najgorih koji tresu nos sa dva prsta i pljuju gde stignu, bacaju djubre sa terase, zidaju bespravno i postavljaju kanalizaciju gde stignu i kače se na vodovod gde god ugrabe samo da je besplatno. Napuniše grad domaćim životinjama za kojima grad treba da ide i čisti, da konj može da udje u lift i konje bi držali po spratovima a sve zato što ih vuče nostalgija za zavičajem!

  2. ovde nema drzave samo kriminal smrad i droga kamatasi uspevaju i sta kad to ne smeta nikom ceo grad smrdi

Comments are closed.