Ponovo hiljade građana na protestima protiv Lukašenka: Policija preti i hapsi

1
(Beta/AP Photo)

(Beta) – Hiljade Belorusa su danas izašle na nove demonstracije protiv dugogodišnjeg autoritarnog predsednika Aleksandra Lukašenka, uprkos pretnji policije da će koristiti bojevu municiju ako bude neophodno.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Belorusije agenciji Frans pres je rečeno da je do sada “uhapšeno više od 100 demonstranata u Minsku”.

Grupa za zaštitu ljudskih prava Vesna (Proleće) navela je da policija i danas hapsi demonstrante u Minsku i drugim gradovima, a lokalni mediji javljaju o hapšenju njihovih novinara.

Za razliku od ranijih protesta nedeljom, kada se okuplja najveći broj građana, demonstranti se danas nisu okupili u centru Minska, nego na obodu grada gde se nalaze brojne fabrike, navodi AFP.

Današnji protest je prvi otkako je opoziciona liderka Svetlana Tihanovska, koja se sklonila u Litvaniju da bi izbegla hapšenje, postavila ultimatum Lukašenku da se povuče sa čela države do 25. oktobra. Ona je najavila da će u suprotnom pozvati sve građane da izađu na ulice i da započnu generalni štrajk.

Tihanovska, koja je neočekivano postala glavni rival Lukašenku na predsedničkim izborima 9. avgusta posle hapšenja drugih istaknutih opozicionara, zatražila je i prestanak policijske represije nad građanima i oslobađanje svih “političkih zatvorenika”.

Belorusija je pogođena političkom krizom od predsedničkih izbora, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova. Protivnici Lukašenka tvrde da su izbori pokradeni.

Uprkos nastojanju vlasti da uguše proteste hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima, nema naznaka da demonstracije slabe.

Protesti traju duže od dva meseca, a najveći broj demonstranata na ulice izlazi nedeljom. Jedne nedelje je na ulicama bilo i 200.000 ljudi.

Lukašenko (66), koji Belorusijom vlada čvrstom rukom od jula 1994. godine, uz represiju nad opozicijom i nezavisnim medijima, optužuje zapadne zemlje za podsticanje protesta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Belorusije upozorilo je u ponedeljak da policija na narednim protestima neće oklevati da koristi bojevu municiju “ako bude neophodno”.

Policija je već koristila bojevu municiju početkom avgusta, na prvim razbijenim demonstracijama u Brestu, na jugu zemlje. Jedan demonstrant je tada podlegao povredama.

Od početka protesta, najmanje tri osobe su poginule, a desetine su povređene.

Policija je ove nedelje rasturila nekoliko manjih protestnih skupova. Na jučerašnjim odvojenim protestima žena i studenata, uhapšeno je 58 osoba, među kojima su i novinari.

Od početka protesta uhapšene su stotine demonstranata, opozicionih aktivista, lidera sindikata i novinara.

Svi beloruski opozicioni političari i istaknuti aktivisti su ili u zatvoru ili van zemlje.

Masovni protest pre sedam dana u Minsku policija je razbila vodenim topovima i šok-bombama i uhapsile stotine učenika. To je bila najbrutalnija intervencija policije protiv demonstranata u više nedelja.

1 KOMENTAR

Comments are closed.