Ponoš: “Ja sam srpski general, odlikovan sam za učešće u ratu protiv NATO 1999. godine. Neki su dobijali stanove, a ja odlikovanje…”

0
Fotografija: Igor Pavićević

(Beta) – Predsednički kandidat koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije Zdravko Ponoš izjavio je danas da je dobio odlikovanje od nekadašnjeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića za učešće u odbrani zemlje od NATO agresije 1999. godine. 

Gostujući na televiziji Pink, Ponoš je ponovio da nije “NATO general” već da je srpski general.

“Najčvršća veza koju imam sa NATO je to što sam dobio odlikovanje za učešće u ratu protiv NATO. Neki su tad dobijali stanove a ja sam dobio odlikovanje i na to sam ponosan”, kazao je kandidat koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije. 

Ponoš je odbacio optužbe da je u vreme dok je bio načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) “topio tenkove”, navodeći da gradjani sami mogu da se uvere koliko je tenkova ostalo po kasarnama u Srbiji.

Govoreći o spoljnoj politici zemlje, Ponoš je kazao da “nema dilemu” da Srbije treba da ide ka članstvu u EU ali je i dodao da je protiv članstva u NATO. 

“Podržavam dobru saradnju sa NATO jer oni imaju snage na Kosovu i Metohiji ali nikako članstvo Srbije u Alijansi”, kazao je Ponoš i dodao da Srbija treba da razvija saradnju i sa Rusijom, SAD i Kinom. 

Ocenio je i da Srbija danas ima lošije odnose sa zemljama regiona nego pre 2010. godine. 

“Nije to samo do Srbije ali je deo odgovornosti na režimu u Beogradu i Aleksandru Vučiću koji je privatizovao spoljnu politiku od čega mi nemamo nikakve koristi”, naveo je predsednički kandidat koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije. 

Upitan za ekonomski program, Ponoš je rekao da je to posao Vlade a ne predsednika ali i ocenio da su u Srbiji domaći preduzetnici “investitori drugog reda” kao i da je problematično što poljoprivrednicima stižu subvencije “baš pred izbore”, sa dve godine zakašnjenja.