Ponavljanje izbora: Ko će vladati u Šapcu

0
Foto: Profimedia/Ilustracija

(Beta, Nova.rs) – Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović rekao je da su od jutros na ponovljenim izborima u tom gradu zabeležene tri nepravilnosti.

Zelenović je za Nova.rs rekao da su nepravilnosti zabeležene u selu Petkovica, gde je evidentirano javno glasanje, kao i u selu Tabanović, gde je zabeleženo podmićivanje, odnosno davanje novca u zamenu za glasanje. Takođe, i u selu Ševarice zabeležena je kupovina glasova. Zelenović procenjuje da će nepravilnosti biti još tokom izbornog dana.

Informacije o napravilnostima potvrdio je za Nova.rs i predsednik lokalne izborne komisije, koji je precizirao da je novac kod izbornog mesta u Tabanoviću meštanima u zamenu za glas davao otac jednog od kandidata na izborima.

U Šapcu se danas održavaju ponovljeni lokalni zbori, a u 7 časova ujutru otvoreno je svih 27 biračkih mesta.

Izbori u Šapcu su, kao i u ostatku Srbije, održani 21. juna, ali je Gradska izborna komisija (GIK) zbog nepravilnosti poništila izbore na svih 100 biračkih mesta u tom mestu.

Upravni sud u Novom sadu je kasnije po žalbi Srpske napredne stranke odlučio da se izbori ponavljaju na 27 mesta, na kojima je registrovano 28.800 birača. 

Prema podacima GIK-a, na prethodno održanim lokalnim izborima u Šapcu lista “Aleksandar Vuči-Za našu decu” je osvojila apsolutnu većinu, 37 od ukupno 69 mandata.

Lista “Nebojša Zelenović-Šabac je naš” osvojila je 23 mandata, lista “Jelena Milošević-Novi tim za Šabac” sedam, a po jedan mandat osvojile su manjinske “Ruska stranka-Slobodan Nikolić” i “Dr Dejan Pavlović-Evropska zelena partija”.

(Beta, Nova.rs)