Polovina Ukrajinaca spremna da učestvuje u borbi

1
EPA-EFE/Andrzej Lange

 (Beta-AFP) – Gotovo polovina Ukrajinaca starosti od 18 do 55 godina izrazila je spremnost da direktno učestvuje u borbama protiv ruske invazije, rezultati su ankete koju su sproveli evropski istraživači uprkos ograničenjima rata.

Oko 70 odsto ispitanih muškaraca je reklo da je spremno za borbu, a kod žena 30 odsto, navodi se u anketi čije je rezultate preneo Institut za istraživanje mira iz Osla uz podršku lokalne agencije za israživanje javnog mnjenja Info Sapiens.

U anketi se navodi da bi velika većina bila spremna sama da se prijavi za pomoć žrtvama rata, kao što su pomoć civilima ili ranjenim vojnicima, a 80 odsto njih bi pomoglo u nabavci hrane.

Norveški insistut je naveo da je “neverovatna motivacija” ukrajinskog naroda da se “bori protiv osvajača”.

Posle mesec dana sukoba, otpor Ukrajine iznenadio je mnoge analitičare. U istraživanju se navodi da se motivacija za otpor povećava jer su ispitanici direktno pogodjeni ruskim napadima.

1 KOMENTAR

  1. ” Gotovo polovina Ukrajinaca starosti od 18 do 55 godina izrazila je spremnost da direktno učestvuje u borbama protiv ruske invazije, rezultati su ankete koju su sproveli evropski istraživači uprkos ograničenjima rata.” “Европским истраживачима” је само овај резултат требао.

Comments are closed.