(Beta-AFP) – Beloruska policija rasterala je danas protest protiv predsednika Aleksandra Lukašenka u okolini Minska gde je uhapsila najmanje 70 osoba, javila je agencija Frans pres na licu mesta. 

Hapšenja su se dogodila na polju u blizini mesta Kurapati, severoistočno od Minska, gde je tokom staljinističkih represija pogubljeno nekoliko hiljada ljudi. 

Frans pres je javio da su na licu mesta bile rasporođene policijske marice i da su na demonstrante bačene šok bombe. 

Šuma Kurapati postala je krajem 90-ih važno mesto obeležavanja  staljinističkih zločina u Belorusiji. Ta lokacija je postala simbolično mesto i protivnika Lukašenka, kojeg redovno optužuju za veličanje sovjetskog perioda. 

Poslednje nasilno proterivanje okupljenih bilo je 1988. godine. Sovjetska policija je tada upotrebila suzavac protiv demonstranata. 

U Minsku se danas okupilo između 20.000 i 30.000 ljudi. Deo demonstranata je otišao do šume Kurapati. 

Belorusija je pogođena političkom krizom od predsedničkih izbora 9. avgusta, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova. Protivnici Lukašenka tvrde da su izbori pokradeni. 

Uprkos nastojanju vlasti da uguše demonstracije hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima, masovni protesti ne jenjavaju ni posle skoro tri meseca. 

Lukašenko (66), koji Belorusijom vlada čvrstom rukom od jula 1994. godine, uz represiju nad opozicijom i nezavisnim medijima, optužuje zapadne zemlje za podsticanje protesta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.