“Policajci su zapravo dobro znali ko je Koluvija. Oni nisu popili priču o uspešnom privredniku i uzgajivaču organskog povrća kako je to predstavljano u javnosti”: Sve tajne “Jovanjice” u novom Nedeljniku

1
Fotografija: Profimedia

“Državni posao”. To je zaključak koji se nameće na osnovu svih, do sada, otkrivenih detalja o Poljoprivrednom gazdinstvu “Jovanjica” na kojem je krajem 2019. godine otkrivena najveća plantaža marihuane u ovom delu Evrope.

Predrag Koluvija, prvooptuženi u slučaju i vlasnik “Jovanjice”, imao je najširu podršku državnih struktura, tajnih službi, policije, Ministarstva poljoprivrede i njihovih inspekcija, u Kancelariji za Kosovo i Metohiju, vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS) i na mnogim drugim mestima, a do danas nije objašnjeno kako je serijski delinkvent, osuđivan devet puta u prošlosti, uspeo da obezbedi takvu podršku: da li je on toliko sposoban da sam napravi prodor u Vojnoobaveštajnu agenciju (VOA), Bezbednosno-informativnu agenciju (BIA), MUP i vladajuću stranku, ili mu je ipak neko u tome pomogao?

Ovih dana potvrđena je optužnica u predmetu koji se naziva “Jovanjica 2”, a koji se odnosi na pripadnike državnih bezbednosnih službi, optužene da su štitili Koluviju. Pokazalo se na toj optužnici, a suđenje tek treba da krene i potvrdi ili demantuje te navode, da je Koluvija koristio mnogobrojne privilegije srpskog bezbednosnog sektora.

Videlo se, recimo, da je Koluvija imao policijske tablice, da mu ih je doneo vozač Dijane Hrkalović, bivše državne sekretarke MUP-a, kao i da je jednom od njegovih zaposlenih dobio informaciju od Dejana Milenkovića, tadašnjeg šefa Službe za specijalne istražne metode (SSIM), da se ne vodi istraga protiv njega… Obezbeđenje imanja koje se sastojalo od pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), kao i policajaca i tajnih agenata, suština je druge optužnice.

Imao je i policijsku značku, kao i svetlosnu i zvučnu signalizaciju (rotaciju i blinkere) na automobilu.

Ali ta privilegija je na kraju bila i povod za policijsku akciju njegovog hapšenja i otkrivanje zasada marihuane, iako mnogi smatraju da je to bila pažljivo pripremljena operacija pripadnika Četvrtog odeljenja beogradske policije, zaduženih za narkotike. Priča ide tako da je Koluvija putovao auto-putem Beograd-Niš i da je kod Jagodine njegov vozač nervozno pretekao sa desne, zaustavne trake, vozilo u kojem se, eto sasvim slučajno, nalazio načelnik Odeljenja za droge beogradske policije.

Dakle, načelnik beogradskog odeljenja za droge Slobodan Milenković i njegovi saradnici nalaze se na otprilike 100 kilometara od Beograda i tu odlučuju da počnu da vode računa o bezbednosti učesnika u saobraćaju, pa zaustavljaju vozilo u kojem se, eto, nalazi čovek na čijem se imanju nalazi najveća plantaža marihuane na Balkanu i njegov vozač, inače, kasnije pod istragom američke DEA da je švercovao heroin u Sjedinjene Američke Države. Kakva najezda slučajnosti.

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 25. marta

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju specijalni dodatak “Medicina danas”

1 KOMENTAR

Comments are closed.