Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje danas zajedno sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i drugim regionalnim liderima na međunarodnom forumu „Globsec 2019“ na kome se upravo raspravlja o Kosovu i dijalogu Beograda i Prištine, preneo je Blic.

U raspravi, Vučić i Tači su se sukobili po pitanju detalja briselskog sporzuma, a nakon što je Tači naveo da se Srbija agresivno ponaša i da ne poštuje odredbe tog dokumenta potpisanog pre šest godina.

„Srbija se agresivno ponaša kada je reč o članstvu Kosova u Interopolu ili Unesco“, rekao je Tači i dodao i da se nada da će samit u Parizu biti korak ka finalizaciji sporazuma u bliskoj budućnosti i naveo je da se Srbija u Brisleskom sporzumu obevezala da ne blokira Kosovo u međunarodnim institucijama.

Aleksandar Vučič je potom odgovorio da je ta stavka postojala u draftu, a ne i u zvaničnoj verziji sporazuma.

„Eto, on ne zna ni sporazum. Keti Ešton je tu, pa neka potvrdi“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da je Kosovo, prema Albancima, njihovo, „ali po našem Ustavu ono je deo Srbije“.

„Tači je govorio o agresivnom ponašanju Srbije, ali da objasnim – to je naš posao jer naš Ustav ne prepoznaje Kosovo kao nezavisnu državu. Oni su uveli takse protiv Srbije, sećam se da je Tači bio protiv toga. Zahvaljući tome smo izgubili novac i to je suprotno CEFTI, ali oni ne odustaju. Spremni smo da razgovaramo odmah čim ukinu takse“, rekao je Vučić.

On je, takođe govorio i o tome da je svet podeljen kada je reč o nezavisnosti Kosova, odnosno da ga je jedan broj država priznao, a deo ne.

Kazao je i da je mir potreban, ali i da su neki srpski predlozi o rešavanju kosovskog problema naišli na neodobravanje međunarodne zajednice, ali i u Srbiji.

Tači je, govoreći o Briselskom sporazumu, rekao da je ono što je potpisano 2013. godine imalo velike domete, i kada je reč o policiji, slobodi kretanja, pravosuđu, uklanjanju barikada.

Komentar(1)

  1. BEZ DUPLIH MEĐUNARODNIH STANDARDA U PREGOVORIMA, HVALA!
    7. juna 2019. 16:55

    Nikakav „zamrznuti konflik“ ne postoji, a čak i kada postojao niko ne može garantovati da će taj navodni „zamrznuti konflikt“ prestati čak i kada bi današnja ili neka druga vlast priznala tkz. Kosovo, jer ako priznaš nekom jednom otetu teritoriju dati ćeš povod da ti isti ili neki drugi opet otmu neku teritoriju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.