Polemika Ivanića i Dodika o “dovođenju američkih vojnika na Manjaču”: “Ne, nisam ja, Milorad je doneo odluku da marširaju tamo”

0
Printscreen/YouTube/BN televizija

(Beta) – Bivši srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da on, u vreme kada je bio član kolektivnog Predsedništva BiH, nije doneo nijednu odluku koja se odnosi na održavanje vojne vežbe američke vojske na Manjači kod Banjaluke.

“Milorad Dodik (Srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD-a) je najobičniji seoski lažovčina, koji se upetljao u vlastite kučine i laži, pokušavajući da na druge svali odgovornost za svoje postupke”, rekao Ivanić, reagujući na Dodikovu izjavu da američka vojska izvodi vojnu vežbu “po ranijoj Ivanićevoj odluci”.

Ivanić se zbog ovakvih reči izvinio javnosti Republike Srpske, navodeći da njemu nije svojstven ovakav rečnik, ali je ocenio da “sa nekim ljudima se očigledno ne može drugačije”.

“Nema nijedne odluke koju sam ja doneo, a tiče se vežbe na Manjači. Da postoji, ne sumnjam da bi je Dodik odavno predstavio javnosti”, istakao je on.

Ivanić, koji je i počasni predsednik opozicionog PDP-a, dalje je rekao da je “sve jasnije koliko je Dodik obmanjivao srpski narod”.

“Istorija će pokazati i da je zahtev za članstvo u NATO podneo Dodik, da on u NATO štab šalje Godišnje nacionalne planove za članstvo, odnosno ANP ili Program reformi, kako mu tepaju, i da je on doveo američke vojnike da marširaju Manjačom. U tome mu nikakve laži neće pomoći”, naglasio je on.

Ivanić je još naveo da, “ako Dodik svesno laže, to pokazuje njegovu političku nemoć”.

“Ako je sam sebe uverio u svoje laži, onda to više nema puno veze sa politikom, već je to slučaj za medicinu. Nažalost, u toj fazi završe svi diktatori koji sebi daju božansku ulogu i značaj, a Dodik je to sebi umislio”, zaključio je Ivanić.

Na Manjači kod Banjaluke juče je počela vojna vežba “Brzi odgovor 21” u kojoj učestvuje 700 američkih vojnika i 500 pripadnika Oružanih snaga BiH.