Pola milijarde evra koje je Formuli 1 pojeo koronavirus

0
Foto: Profimedia

Pandemija koronavirusa stavila je sport u karantin. Širom planete su otkazana brojna sportska takmičenja. Olimpijske igre u Tokiju su poslednje takmičenje u nizu koje neće biti održano ove godine. Svako odlaganje ili neodržavanje za sobom nosi brojne finansijske posledice, pa se iz dana u dan može čuti mnogo jadikovki o restrikcijama, umanjenju plata igrača i revidiranju ugovora. Međutim, čini se da je najviše “stradala” Formula 1.

Kalendar takmičenja je usled širenja zaraze koronavirusa više puta promenjen. U ovom trenutku početnih osam trka odloženo je do daljeg. Velika nagrada Australije i Monaka je otkazana, dok su trke na stazama u Bahreinu, Vijetnamu, Kini, Holandiji, Španiji i Azerbejdžanu odložene.

Zvanično nije odložena, tek, deveta trka u sezoni – Velika nagrada Kanade. Međutim, kako broj zaraženih raste u Severnoj Americi, pitanje je da li će i staza “Žil Vilnev” u Montrealu biti dostpna za vožnju.

Poslednja, 22. trka, bi trebalo da se održi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima krajem novembra, ali zvaničnici Formule 1 najavljuju da bi trke mogle da se održe i tokom decembra.

Kako piše Mocart sport, ukoliko se ne održi barem 15 trka u sezoni, Formula 1 će izgubiti pola milijarde evra prihoda od TV prava. Jedno od najpopularnijih svetskih sportova se prikazuje na svim kontinentima i u više od 150 država sveta. Kada nema vožnje – logično – nema ni prenosa, a onda ni novca.

Timovi moraju da vraćaju novac sponzorima i medijskim kućama, jer ugovori nisu ispoštovani. Savetnik Red Bula Helmut Mark tvrdi da su u pitanju ogromne svote novca.

“Svi će izgubiti novac. Moj Red Bul će biti u minusu od 100 miliona evra, ukoliko se ne održi samo pet trka u sezoni”, rekao je Helmut i dodao “pozitivna stvar je što će zbog pandemije virusa korona, primena novih pravila biti odložena za 2021. godinu. To će nam pomoći da otpočnemo sezonu”

Fond “Liberti” koji upravlja Formulom 1 je izgubio polovinu vrednosti za poslednja dva meseca, a očekuje se i dalji pad.