Pol Milgrom i Robert Vilson dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju: Doprinos teoriji aukcija i inovacije u obliku novih formata aukcija

0
Screenshot/Twitter/The Nobel Prize

Američki ekonomisti Pol Milgrom i Robert Vilson dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomiju zbog doprinosa teoriji aukcija i inovacija u obliku novih formata aukcija, saopštila je Kraljevska akademija nauka Švedske, prenosi CNN.

Njihova teorija „Zajedničke vrednosti“ aukcija fokusirala se ne samo na uobičajene predmete koje se prodaju na aukcijama, već i na minerale, energiju.

Analizirali su ponuđače, kao i njihove strategije na aukcijama i kako njihova ponuda varira u zavisnosti od njihovog znanja i same vrednosti ponude.

Dvojica ekonomista, obojica sa američkog univerziteta Stenford, takođe su radili na mehanizmima dodele slotova za pristajanje na aerodromima. 

Nobelova nagrada za ekonomiju prošle godine dodeljena je Abidžitu Banerdžiju, Ester Diflo i Majklu Kremeru za njihov “eksperimentalni pristup smanjenju globalnog siromaštva”.

Prestižna nagrada dolazi sa novčanom nagradom od 10 miliona kruna (1,1 milion dolara) i zlatnom medaljom.

Nobelova nagrada za ekonomiju dodeljuje se od 1969. godine, u znak sećanja na industrijalca Alfreda Nobela, a osnovala ga je švedska Centralna banka.

Podsetimo, prošle nedelje je Nobelovu nagradu za mir dobio Svetski program za hranu, ogranak UN, zbog napora u borbi protiv gladi i za „doprinos poboljšanju uslova za mir u područjima pogođenim sukobima“.