“Pokušaj otimanja istorije”: Selaković kritikovao izjavu Vljore Čitaku o Kosovskom boju

1
(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/MO)

(Beta) – Šef srpske diplomatije Nikola Selaković kritikovao je danas izjavu bivše ambasadorke Prištine u SAD Vljore Čitaku koja je rekla da je “Kosovski boj bila bitka balkanske vojske protiv osmanskog osvajanja”, ocenjujući je pokušajem “brutalnog falsifikovanja istorije”.

“Pokušaji da se brutalnim falsifikovanjem istorije izbrišu tragovi srpskog postojanja na Kosovu i Metohiju dobili su perverzne dimenzije u tvrdnjama da se u Kosovskom boju nije borila srpska, već nekakva ‘balkanska’ vojska”, izjavio je Selaković, navodi se u saopštenju Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Srpski ministar je rekao da “albanski politički ekstremisti, koji su naručioci ovakvih suludih istorijskih falsifikata, čine sve da izmisle kontinuitet albanskog prisustva na području Kosova i Metohije”, iako nema dokaza da su u Srednjem veku Arbanasi, odnosno Arnauti, živeli na toj teritoriji, a “kamoli dokaza da su učestvovali u Kosovskoj bitki”.

Izaslanik bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa (Trump) za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel (Richard Grenell) u ponedeljak je na Tviteru čestitao Vidovdan, na šta je odgovrila Čitaku i napisala da bitka 1389. godine na “Kosovu bila bitka balkanske vojske protiv osmanskog osvajanja” i dodala da je to “osnovni mit koji nastavlja da hrani srpski nacionalizam od 19. veka”.

Na to je Grenel odgovorio Vljori Čitaku da “isuviše mnogo stvari smatra uvredljivim” i ocenio da “mora da je iscrpljujuće kada u svemu nalazite povod za ogorčenje. Ljudi žele posao i rešenja – pružite ruku”.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin danas je takođe kritikovao izjavu Vljore Čitaku ocenjujući je kao “krađu tuđe istorije i Kosovskog boja”.

1 KOMENTAR

  1. Гоподине министре, ви имате спољнополитичку одлуку која вашем савезнику и пријатељу није разумљива, а то је одлука о придруживању санкцијама ЕУ против Белорусије. Да ли сте на захтев његове екселенције амбасадора Белорусије у Србији, разјаснили шта та одлука треба да значи ? То је ваш данашњи проблем, а не бљузгарије Вљоре. А глупостима те Вљоре, Баџета и осталих треба да се бави неко не више од нивоа државног секретара у Министарству просвета, а најбоље средњошколски професри историје. Стога, да ли је одлука разјашњена и како се то одразило на односе две земље ? А то да ли си још и ти научио Вљору историји, ме апсолутно не интересује.

Comments are closed.