Pokret Dosta je bilo traži povećanje cenzusa za koalicije od 6 do 25 odsto

0
Foto: Printscreen Youtube

Poslanici pokreta Dosta je bilo (DJB) podneli su Skupštini Srbije predlog izmena izbornih zakona koji bi uveli stepenasti cenzus: od tri odsto za stranke koje samostalno izlaze na izbore, šest odsto za koalicije od dve stranke sve do 25 odsto za koalicije od šest i više stranaka, saopšteno je danas iz DJB.

Kako se navodi u saopštenju “pre devet dana poslanici SNS-a su Skupštini Srbije podneli predlog izmena izbornih zakona koji predlažu smanjenje cenzusa sa pet na tri odsto, a za razliku od ovih predloga, zakoni čije izmene DJB predlaže bi stupili na snagu tek u junu, nakon izbora, dok cilj predloženih zakonskih izmena nije korenita promena izbornog sistema, već da se popravi na brzinu sklepan i izuzetno loš predlog SNS-a koji preti da od političke scene u Srbiji napravi kompletan vašar”.

“Predlog SNS-a za smanjenje cenzusa ima dve velike mane. Prva je da predlažu da ova izmena stupi na snagu pre izbora koji će biti raspisani za manje od dva meseca. Svaka promena izbornih uslova pre raspisivanje izbora je izborna manipulacija. Njen cilj je da se male stranke sa slabom ili bez ikakave podrške u biračkom telu, koje su bliske vlasti, nekako uguraju u Skupštinu da tamo glume opoziciju. SNS time pokušava da se spasi od bojkota”, navodi DJB.

Druga mana, po objašnjenju iz Pokreta DJB je u tome što je “Skupština Srbije već prepuna poslanika čije političke opcije nemaju nikakvu podršku u biračkom telu, a koje su se domogle poslaničkih mesta kroz koalicije sa većim političkim opicijama i samo zahvaljujući njima i postoje na političkoj sceni, dok bi predlog SNS-a za smanjenje cenzusa ovu situaciju još pogoršao”.

“Smanjenje cenzusa na tri odsto bi bila promena u dobrom pravcu kada bi rešila ova dva problema. Predlog izbornih zakona koji su poslanici DJB uputili Skupštini predviđa cenzus od tri odsto za političke opcije koje samostalno izlaze na izbore, šest odsto za koaliciju dve, 10 odsto za koaliciju tri političke opcije, 15 odsto za koaliciju četiri, 20 odsto za koaliciju pet i 25 odsto za koaliciju šest i više političkih stranaka. Politička opcija koja ne može samostalno da dobaci do tri odsto ne treba da ima svoje predstavnike u Skupštini”, navodi se u saopštenju.

DJB smatra da je potrebno “korenito menjanje izbornog sistema u Srbiji, uvođenje kombinovanog dvokružnog većinskog i proporcionalnog sistema, smanjenje broja poslanika na 150, kao i direktan izbor predsednika opština i gradonačelnika”.

“Podsećamo da smo slična rešenja već imali u Vojvodini i da ih je prethodna vlast ukinula. Ukoliko SNS ne prihvati ovaj naš predlog, to će biti jasan pokazatelj da izborne uslove ne menjaju zato što žele da unaprede demokratiju u Srbiji, već iz straha od bojkota u pokušaju da na neki način Čedu, Čanka, Šešelja, Vacića i slične uguraju u Skupštinu kako bi tamo nastavili da glume opoziciju”, navodi se u saopštenju Pokreta Dosta je bilo.

(Beta)