“Poklonili smo živote najboljih ljudi da vam pokažemo da smo jednaki. Dokažite da ste Evropljani”: Poruke Vladimira Zelenskog u Evropskom parlamentu

1
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je u svom obraćanju Evropskom parlamentu da njegova zemlja “poklanja svoje najbolje ljude” zbog želje da bude tretirana kao jednaka.

Govoreći putem video veze, on kaže da Ukrajinci plaćaju “krajnju cenu” slobode.

“Ne mogu reći dobro jutro, dobar dan ili dobro veče. Jer svaki dan za neke ljude ne bude dobar. Za neke ljude je ovaj dan poslednji”, započeo je Zelenski svoje izlaganje.

On je u svom obraćanju pozvao Uniju da pomogne njegovoj zemlji i time dokaže da ih neće napustiti.

“Bez vas, Ukrajina će biti usamljena. Dokazali smo svoju snagu. Mi smo potpuno isti kao i ti. Zato dokažite da ste sa nama. Dokažite da nas nećete pustiti. Dokažite da ste zaista Evropljani i da će život pobediti smrt, a svetlost pobediti tamu.”

Zelenski je dodao da govor ne čita iz skripte, jer je faza skripti za Ukrajinu prošla.

“Sada se bavimo pitanjem života i smrti”, rekao je on.

“Niko neće ulaziti i intervenisati u našu slobodu i državu. Niko nas neće slomiti. Mi smo jaki. Mi smo Ukrajinci”, rekao je Zelenski.

Više od 20 osoba poginulo je jutros kada je ruska krstareća raketa pala na centralni trg Slobode u Harkovu, što je predsednik Ukrajine ocenio kao “teroristički napad”.

Nezavisna ukrajinska agencija UNION navodi da je pri tom napadu na najveći trg u Evropi oštećeno i nekoliko zgrada, o čemu je objavila i video snimak.

“Harkov, udarac krstarećom raketom na najveći trg u Evropi. Trg Slobode. Desetine žrtava”, rekao je Zelenski dodajući da je raketa ispaljena iz ruskog Belgoroda, 40 kilometara od rusko-ukrajinske granice i 70 kilometara od Harkova.

Po njegovim rečima, to ne samo da je ratni zločin, već i teror protiv Ukrajine.

“To je teror protiv grada, teror protiv Ukrajine. Na trgu nije bilo vojnih ciljeva. Kao ni u stambenim rejonima gde udaraju višecevnim bacačima. Raketa na centralni trg – to je otvoreni, ničim ne prikriveni teror. To je ratni zločin, državni terorizam Ruske Federacije. Posle ovoga – Rusija je država terorista. Očigledno da treba da bude i zvanično”, rekao je Zelenski.

Ukrajinski predsednik je pozvao međunarodnu zajednicu da odmah reaguje i osudi Rusiju za državni terorizam.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.

1 KOMENTAR

Comments are closed.