Poklon svim čitaocima: “Milan Stojadinović”, druga knjiga iz edicije “Velike biografije”; Kako smo stvarno prošli u koroni; Osnivač Exita o svim mitovima i optužbama – Na kioscima je novi Nedeljnik sa knjigom na dar

Izašao je novi Nedeljnik, sa knjigom "Milan Stojadinović: Ekonomski reformator ili profašistički premijer?" Veljka Lalića. Pogledajte šta vas čeka između korica

0
Fotografije: Profimedia

STOJADINOVIĆ I HIT EDICIJA – Svi čitaoci Nedeljnika dobijaju na poklon drugu knjigu iz hit edicije “Velike biografije: Političari i revolucionari”. Veljko Lalić potpisuje biografiju Milana Stojadinovića. “Ne znam odakle potiče Vučićeva simpatija prema Milanu Stojadinoviću, niti zašto je Zoran Đinđić na pitanje Milana St. Protića ko je najbolji srpski političar, kao iz topa odgovorio: ‘Stojadinović’…”, piše Lalić. I u naredne četiri sedmice, čitaoce Nedeljnika očekuju knjige o Milovanu Đilasu, Leki Rankoviću i Draži Mihailoviću. Ne propustite priliku da napravite svoju kolekciju.

SUKOB STRUKE – To što se, makar ne na samom početku leta, nećemo oslaniti na crnogorskom primorju, najmanje je važno (iako preti da izazove diplomatski skandal). Veći je problem što je Crna Gora tu odluku donela gledajući surove podatke o broju zaraženih i preminulih u regionu. Ima li tu krivice i onih koji su rukovodili krizom, posebno komunikacijama? Šta je moglo da se uradi bolje i da li je i koliko bilo razilaženja među lekarima? Veliko istraživanje u novom Nedeljniku.

MADŽAR – O tome kako smo prošli za novi Nedeljnik pisao je i profesor Ljubomir Madžar: “Iz krugova vlasti odjekuju iste one očaravajuće prognoze o budućim uzletima kao i pre epidemije, a čovek se pita: ako je to privredno čudo odista dostupno, pa još i ostvarivo za ciglo par godina, kako to da ga nisu već ostvarili za prethodnih sedam godina…”

SZO – Od početka epidemije u Kini pa do sada poruke koje je slala SZO su uglavnom nepromenjene, ali su se okolnosti menjale. Svi naučni dokazi ukazuju da je virus prirodnog porekla, kaže za novi Nedeljnik dr Marijan Ivanuša, prvi čovek kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji.

Naslovna strana novog Nedeljnika

ŽENE – Bilo je sigurno i muškaraca koji su ostali sa decom, ali veći teret pandemijske krize su ponele žene. Ne samo zato što se bolje snalaze u krizama, kako su pokazale Angela Merkel i Džasinda Ardern, nego i što su najednom “ženske” profesije kao što su medicinske sestre ili kasirke postale važne. Samo, jesmo li utvrdili to gradivo? Istraživanje u novom Nedeljniku.

KADRIRANJE – Do izbora je ostalo manje od mesec dana, a u vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS) već uveliko se priča o kadrovskoj kombinatorici u novoj vladi. Nedeljnik otkriva moguće ishode u novom broju.

SAMOSAŽALJENJE – “Ne razumem kako se u naš javni prostor, prepun uvreda i pretnji, uvukao još i neki razmaženi, patetični, samosažaljivi ton večite ozlojeđenosti”, piše Ljiljana Smajlović u kolumni u novom Nedeljniku.

CRNA GORA – Koliko je situacija u Crnoj Gori postala polarizovana može se videti po sagovornicima Nedeljnika: Živku Andrijaševiću, istoričaru i bivšem savetniku Mila Đukanovića, i Draganu Šoću, pravnom zastupniku Mitropolije i nekadašnjem ministru pravde. Andrijašević kaže da se “ne može biti Crnogorac, a ići u SPC”, dok Šoć aktuelnu situaciju u toj zemlji poredi sa idejama Sekule Drljevića i Savića Markovića Štedimlije. Te dve izjave su pokazatelj trenutno nepomirljivih stavova u crnogorskom društvu.

BIŠČEVIĆ – Hrvatski premijer Plenković najavio ga je kao jednog od najiskusnijih diplomata, poslatog ovde jer je “Beograd važan za Hrvatsku”. Trudili smo se, ipak, da u ovom intervjuu njegova ekselencija više govori kao novinar, čuveni glavni urednik “Vijesnika”, nego kao diplomata. Biščević za Nedeljnik govori o svojoj prvoj diplomatskoj misiji u Beogradu 1995. godine, odnosu sa prvim hrvatskim predsednikom Tuđmanom, gde smo to pogrešili u ovih trideset godina od rata, kakve su novine i novinari bili nekada…

TAJVAN U TROUGLU – Leto 2020. biće varljivo i vrelo jer će u Vašingtonu i Pekingu označavati onog drugog kao glavnog krivca za krizu, tim pre što smo u izbornoj godini u SAD a Kina će prvi put posle 40 godina biti suočena sa recesijom, piše Željko Pantelić u velikoj spoljnopolitičkoj analizi u novom Nedeljniku.

QANON – Prvi put najšira javnost čula je za “Q” kada su se na jednom mitingu predsednika SAD Donalda Trampa, koji je prenosila televizija, pojavili momci i devojke sa sedamnaestim slovom alfabeta na majicama. Ali istraživanje magazina Atlantik, koje prenosi novi Nedeljnik, pokazuje da je priča o teoriji zavere koju su prigrlili mnogi i na ovim prostorima mnogo duža, obuhvatnija i opasnija.

Poklon knjiga uz svaki Nedeljnik

EXIT – Na Exitu se rušio Milošević, komesari EU najavljivali su ukidanje viza za građane Srbije, stavljala se na probu tolerancija, spekulisalo oko priznanja krivica za ratne zločine… sve do napada poslednjih godina da je od embriona nastalog iz pokreta Otpor, Exit postao naprednjački festival. Osnivač festivala Dušan Kovačević za novi Nedeljnik prvi put u javnosti otvara sve teme i odgovara na sve zamerke.

KONJOVIĆ – Dočekao me je bezobraznim i skroz nekorektnim komplimentima. “Hvala Bogu. Kad ste rekli da ste iz ženskog lista, bojao sam se da će mi doći neka nadobudna baba. Ne bih mogao tri sata da gledam ružno lice…” Duška Jovanić u novom tekstu u serijalu “Legende u sećanjima” piše o slikaru Milanu Konjoviću.

SOLDIERS OF FORTUNE – Čedomir Antić u nastavku feljtona “Globalna istorija Srbije” objašnjava šta povezuje gospodu po imenu Černjajev, Mekajver i Rajevski.

VALJAREVIĆ – U novom Nedeljniku čitajte i kako se Fric, Dobrila i Mate snalaze posle izolacije u hit-kolumni Srđana Valjarevića.

PIJANISTA – Lice nedelje po izboru Nebojše Babića u novom Nedeljniku je umetnik Andrej Josifovski.