POGLED U NEDOGLED

0

U beogradskoj galeriji B2, 3.10. sa početkom u 19h otvara se izložba sa nazivom “Pogled u nedogled” Saše Pančića . Publika je u prilici da vidi novu seriju radova u tehnici akril na platnu ovog poznatog umetnika.

       Istoričar umetnosti Mladen Lučić uvodnim tekstu izložbe zapaža:  “U svom dosadašnjem stvaralaštvu Saša Pančić se na tragovima konstruktivističkih postulata najčešće bavio pitanjem prostornosti, tačnije odnosa ikonografskog subjekta i prostora u kom se on nalazi. U prostornim crtežima i slikama autor evidentno teži ka trećoj dimenziji čiju iluziju postiže smelim pomacima slikanih elemenata, njihovom međusobnom korelacijom i zajedničkim jukstaponiranjem /poređenjem/ prema površini slikanog polja, te na taj način stvara i dobija specifičnu prostornu sliku.”

       Nastavljajući analizu za seriju slika velikog formata u tehnici akril na platnu /koju autor po prvi put prikazuje/, Lučić piše: „Te /nazovimo ih apstraktnim/ slike jasno svjedoče o neprekidnom autorovom umjetničkom eksperimentu kojemu je težnja ostvariti pomak jednako u prostornom, kao i u konceptualnom smislu. Pančić sada napušta crnilo i gustoću materičnog svijeta i odlazi u svijetlije, kromatski razigrane organske forme odajući izvjesni hommage slikarstvu tašizma, kojeg je spretno uklopio u objedinjujući umjetnički eksperiment svojih istraživanja modernizama šezdestih godina koji je sada obogaćen i ekspresijom osobnih psihičkih i meditativnih raspoloženja“.

Izložba je otvorena do 7.11.2020.