Poginuo švedski karikaturista koji je nacrtao proroka Muhameda kao psa: Zbog toga je godinama živeo pod policijskom pratnjom…

0

Švedski karikaturista Lars Vilks, koji je godinama živeo pod policijskom zaštitom nakon što je 2007. nacrtao glavu proroka Muhameda na telu psa, poginuo je u automobilskoj nesreći, prenosi BBC, pozivajući se na lokalne medije.

Vilks je putovao u neobeleženom policijskom vozilu koje se sudarilo sa kamionom kod gradića Markarid na jugu zemlje. Dva policajca su takođe poginula, a vozač kamiona je povređen.

Vilks, koji je imao 75 godina, živeo je pod zaštitom zbog pretnji smrću koje je primio nakon što je objavio karikaturu proroka Muhameda, koja je uvredila mnoge muslimane širom sveta.

Njegova karikatura objavljena je godinu dana nakon sličnih karikatura Muhameda objavljenih u Danskoj.

Vilksov crtež izazvao je gnev i tadašnji premijer Švedske Frederik Rajnfelt sastao se sa ambasadorima 22 države sa većinskim muslimanskim stanovništvom u pokušaju da spusti tenzije.

Nedugo nakon objalvjivanja, Al Kaida u Iraku ucenila je Vilksovu glavu na 100.000 američkih dolara.

Vilks je 2015. godine učestvovao u debati o slobodi govora koja je bila meta oružanog napada u Kopenhagenu. Tada je rekao da je verovatno on bio meta napada u kom je poginuo jedan filmski režiser.