Podnet zahtev: Moderna traži odobrenje svoje vakcine za tinejdžere u EU

0
(Beta/AP Photo/Eugene Hoshiko)

(Beta-AFP) – Američka kompanija Moderna objavila danas da je zatražila odobrenje za upotrebu svoje antikovid vakcine za adolescente od 12 do 17 godina u Evropskoj uniji i Kanadi.

Zahtev je podnet Evropskoj agenciji za lekove i kanadskoj zdravstvenoj agenciji Sante Kanada.

Za sada je preparat Moderne u EU i Kanadi odobren za uopotrebu za starije od 18 godina.

EU je krajem maja odobrila upotrebu vakcine Fajzer/Biontek za uzrast od 12 godina. Vakcina Fajzer takođe je odobrena za taj uzrast u Kanadi.

Moderna je krajem maja objavila potpune rezultate kliničkih proba na više od 3.700 učestnika starih između 12 i 17 godina u SAD.

“U toj studiji ni jedan slučaj kovid-19 nije zabeležen kod učesnika koji su primili dve doze antikovid vakcine Moderna”, što je efikasnost od 100 odsto, navela je ta američka biotehnološka firma u saopštenju.

Posle jedne doze primećena je efikasnost od 93 odsto, navela je kompanija. Kompanija je dodala da je nekoliko slučajeva zaraze zabeleženo između prve i druge doze bili laki oblici bolesti.

“Ohrabreni smo da se vakcina Moderne pokazala visoko efikasnom u prevenciji kovid-19 kod adolescenata”, rekao je danas šef Moderne Stefan Bansel, prenosi se u saoštenju.

Dodaje se da se vakcina uglavnom dobro podnosi i da za sada nije zabeležen razlog za zabrinutost.

Primećene nuspojave su slične onima kod odraslih, bol na mestu primanja injekcije, umor, glavobolja, bol u mišićima, jeza.

Moderna takođe predviđa da zatraži hitno odobrenje od Američke agencije za lekove (FDA) da se proširi upotreba njene vakcine na adolescente.

Adolescenti uglavnom razvijaju blaži oblik kovid-19 od starijih osoba ali nisu zaštićeni od infekcije i mogu da prenose virus u populaciji. Zato je njihova imunizacija potrebna da bi se zaustavila epidemija, smatraju stručnjaci.

Moderna je u martu počela probe svoje vakcine na deci od šest meseci do 11 godina.

Moderna kao i Fajzer/Biontek koristi tehnologiju informacione RNK.