(Beta) – Banjalučko Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača zbog fizičkog napada na gradonačenika Banjaluke Draška Stanivukovića.

Prema optužnici, objavljenoj u pojedinim banjalučkim medijima, Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci tereti Lukača da je počinio krivično delo ugrožavanje sigurnosti i nanošenje telesnih povreda.

U optužnici se navodi da su pribavljeni dokazi koji ukazuju „na osnove sumnje da je Lukač izvršio krivično delo ugrožavanja sigurnosti“, kao i da je Lukač negirao da je udario Stanivukovića, bivšeg poslanika Narodne skupštine RS, i naneo mu telesnu povredu.

„Međutim, ovakva odbrana osumnjičenog je u suprotnosti sa dokazima“, stoji u optužnici.

Optužnica je podignuta 26. marta i prosleđena Osnovnom sudu u Banjaluci na potvrđivanje.

Lukač je udario Stanivukovića na sednici Skupštine RS 23. decembra 2019. godine, na kojoj se raspravljalo o Programu reformi BiH, odnosno daljoj sardanji BiH i NATO.

Stanivuković je tada u parlament doneo zastavice NATO, koje je delio poslanicima skupštinske većine predvođene Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), navodeći da je lider te stranke Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, prihvatanjem Programa reformi pristao i na Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP).

Lukač je tada rekao Stanivukoviću da on nema prava da govori o NATO-u i da je bio „previše mali za vreme bombardovanja“.

Pozvao je Stanivukovića da mu priđe ako sme, pripretivši mu da će „završiti kao i zastavice“.

Kada mu je Stanivuković prišao, Lukač je prvo bacio papiriće na njega, a zatim ga je udario i rekao „udario te, idi sedi tamo majmune“.

Lukač je kasnije izjavio da je Stanivukovića udario u samoodbrani.

„Odgurnuo sam ga od sebe i onemogućio da napravi bilo kakav potez koji bi mogao da me ugrozi“, rekao je Lukač.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.