Odluka tužioca Međunarodnog suda pravde da zatraži izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanijahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi, izazaval je podeljene rekacije zapadnih saveznika. Dok su francusko Ministarstvo spoljnih poslova i šef diplomatije EU podržali nezavisnost MKS-a, lideri SAD, Velike Britanije i šef diplomatije Italije odbacili su taj zahtev kao „nečuven i neprihvatljiv.“

Glavni tužilac MKS Karim Kan je zatražio u ponedeljak izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanijahua i ministra odbrane Joava Galanta zbog „izazivanja istrebljenja, izazivanja gladi kao metoda rata, uključujući uskraćivanje humanitarne pomoći i namerno ciljanje civila u sukobu“, prenosi RTS.

Nalozi za hapšenje su traženi i za lidere Hamasa – Jahje Sinvara, Mohameda Deifa i Ismaila Hanijea, a zbog istrebljenja, ubistva uzimanja talaca, silovanja i seksualnih napada.

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske saopštilo je da podržava nezavisnost Međunarodnog krivičnog suda i njegovu „borbu protiv nekažnjivosti u svim situacijama“, a povodom poziva tužioca MKS za izdavanje naloga za hapšenje lidera Izraela i Hamasa.

U saopštenju se dodaje osuda „antisemitskog masakara“ militantne grupe Hamas 7. oktobra, ali i mogućih kršenja međunarodnog prava izraelske vojske u Gazi.

„Što se tiče Izraela, biće do Pretpretresnog veća da odluči da li će izdati te naloge, nakon što ispita dokaze koje je priložio tužilac“, konstatuje se u saopštenju.

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj obajvio je na platforim Iks (Tviter) da su sve države koje su ratifikovale statute MKS u dužnosti da sprovode njegove odluke.

„Mandat MKS, kao nezavisne međunarodne institucije, jeste da procesuira najozbiljnije zločine po međunarodnom pravu“, napisao je Borelj.

Sa druge strane, predsednik SAD Džozef Bajden ocenio je odluku glavnog tužioca MKS-a Karima Kana kao „nečuvenu“, odbacivši poređenje Izraela i Hamasa.

“Odluke MKS o hapšenju mogle bi da ugroze napore da se postigne sporazum o prekidu vatre, dogovor o taocima i da se poveća humanitarna pomoć u Gazi, saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken, prenosi Rojters.

I Ujedinjeno Kraljevstvo je kritikovalo odluku tužioca Međunarodnog krivičnog suda, nagoveštavajući da bi taj korak mogao da ugrozi situaciju na terenu u Gazi.

Portparol britanskog premijera Rišija Sunaka naveo je u svom saopštenju da ova akcija neće pomoći u zaustavljanju borbi, izvlačenju talaca ili unošenja humanitarne pomoći“.

Drugi portparol britanske vlade osporio je i nadležnost MKS-a. „Velika Britanija još nije priznala Palestinu kao državu, a Izrael nije država potpisnica Rimskog statuta“, naveo je portparol.

Italijanski šef diplomatije Antonio Tajani rekao je da je „neprihvatljiva“ odluka Međunarodni krivičnog suda kojom se po optužbama izjednačavaju legitimno izabrani predstavnici vlasti i teroristi.

„Čini mi se neprihvatljivim da se vlast koju je narod legitimno izabrao na demokratski način izjednačava sa terorističkom organizacijom koja je uzrok svega što se dešava“, rekao je Tajani u intervjuu za italijansku televiziju Rete 4.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.