Pod jednom zastavom: “Dve Belgije” traže jednu vladu posle izbora

0
Foto: Tanjug-AP

Belgija je danas zapanjena flamanskim separatističkim talasom na nacionalnim izborima na kom će biti formirana nova feudalna vlada.

Ovaj zadatak mogao bi da bude osetljiv, jer se francusko govorno područje zemlje kreće ulevo, javio je Rojters.

Belgija koja dugo neguje “neugodni brak” između holandske i francuske govorne zajednice, sada rizikuje da se suoči sa političkom krizom jer su rezultati parlamentarnih izbora produbili raskol između nemačkog severa i latinskog juga.

Dnevni list “Le Sori”, na francuskom jeziku, imao je naslov “Dve Belgije” na naslovnoj stani, dok je “De Morgen”, na nemačkom jeziku, izvestio o “crnoj nedelji” nakon što je antiimigrantska flamanska partija “Vlaams Belang” (“Flamanski interesi”) prerasla u drugu najveću stranku u bogatoj Flandriji.

U Valoniji, ekonomski slabijem, južnom regionu, “Zeleni” i tvrda levičarska stranka PTB ojačali su svoju podršku u biračkom telu.

“Mislim da će biti veoma teško da se formira federalna vlada”, rekao je četrdesettrogodišnji birač. “Vidite da su ovo dve zemlje pod jednom zastavom”, rekao je on.

Uključujući i umerenijiu partiju N-VA, flamanski separatisti osvojili su 43 mesta u federalnom parlamentu od 150, dok su “Flamanski interesi” uzeli 18.

Tradicionlane partije levog i desnog centra izgubile su mesta.

Ankete su pokazale da većina Belgijanaca ne želi da se njihova zemlja, deo evrozone, podeli. Međutim, pritisak separatisa mogao bi da ohrabri druge regione u Evropi koji žele da se otcepe – poput Katalonije od Španije ili Škotske od Britanije, kažu politički komentatori.

Belgija, praktično, vodi dva odvojena izborna ciklusa u svojim holandskim i francuskim govornim područjima, bez nacionalnih stranaka, nakon čega bi trebalo da formiraju federalnu vladu s obe strane jezičke podele.

“Flamanski interesi” su uvek bili odvojeni od mejnstrim partija na svim nivoima vlasti.

Lider partije N-VA Bart de Viver, upitan da li je otvoren za moguću saradnju sa “Flamanskim interesima” u Flandriji, odbio je da da direktan odgovor, ali je rekao da će morati da razgovora sa svojom strankom, s obzirom da je drugoplasirana na izborima.

On je takođe izrazio oprez u pogledu toga da li se može formirati nacionalna vlada.

“Valonija je otišla ulevo, više nego ikada ranije. Razlika između Flandrije i Valonije nikada nije bila tako velika”, rekao je on.

Premijer Šarl Mišel, čija je liberalna stranka MP, s francuskog govornog područja, izgubila izbore u nedelju, sastao se danas sa belgijskim kraljem radi konsultacija u vezi sa tim ko bi mogao da vodi zemlju s najboljim izgledima za formiranje vlade.