“Počnite da govorite istinu o predsednikovom zdravlju”: Zemanovo stanje (navodno) stabilno

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Stanje češkog predsednika Miloša Zemana koji je hitno prevezen na intenzivnu negu Centralne vojne bolnice u Pragu stabilizovano je, saopštila je danas zvanične informacije portparol te bolnice Jitka Zinke.

Na pitanje da potvrdi ili demantuje da je predsednik operisan Jitka Zinke je kazala da ne ne može jer nema i neće imati druge informacije, do da je predsednik u stabilnom stanju.

Nakon dramatičnog prevoza predsednika Zemana iz zamka Lani u Pragu specijalnim kolima hitne pomoći za bolesnike sa ugroženim životnim funkcijama u Češkoj raste ogorčenje zbog toga što Predsednička kancelarija  i Zemanov portparol kao u vreme komunističkog režima kriju informacije od javnosti i od 22. septembra kada je Zeman pušten iz bolnice posle osam dana lečenja tvrdili su da je samo iscrpljen i dehidriran.

Tek u petak kada su počeli parlamentarni izbori u Češkoj, a Zeman nije bio u stanju da se pojavi na biralištu i da tv intervju portparol Jirži Ovčaček je priznao da je šef države bolestan, a Zemanov lekar, gastroenterolog, direktor Centralne vojne bolnice u Pragu Miroslav Zavoral juče je samo saopštio da je Zeman u bolnici na odeljenju za intenzivnu negu, zbog komplikacija hronične bolesti koju ima, ali da mu pacijent nije dao pravo da saopšti o kojoj dijagnozi je reč.

“U svakoj normalnoj demokratskoj zemlji opšte je poznato kakvo je zdravlje predsednika. Setimo se u Češkoj Vaclava Havela. Svi su znali tačne dijagnoze. Ukoliko Predsednička kancelarija ćuti, njen tim krije predsednika a portparol na pitanja novinara odgovara citatima iz Biblije onda su na mestu najcrnje bojazni”, kazao je Češkoj televiziji šef Instituta etike 3. Medicinskog fakulteta Karlovog univerziteta Marek Orko Vaha.

Lideri stranaka iz koalicije Zajedno koju čini konzervativci, liberali i demohrišćani koja je pobedila na parlamentarnim izborima 8. i 9. oktobra i koji će sastaviti novu vladu sa koalicijom Piratske stranke i nezavisnih gradonačelnika tražili su još pre izbora da javnost sazna ne dijagnozu, niti detalje predsednikovog zdravlja, već samo to da li jeste ili će biti u dogledno vreme u stanju uskoro da obavlja svoju ustavnu funkciju.

Češki predsednik je čisto ceremonijalna figura na češkoj političkoj sceni jer o svemu glavnom odlučuju vlada i parlament, dok jedini važan trenutak ima posle izbora kada odlučuje u dva pokušaja kome će poveriti mandat da sastavi vladu i kasnije imenuje premijera i ministre.

“O tome da li mu zdravlje dozvoljava da obavlja svoju funkciju pitajte njegovog portparola. Lekar predsednika je juče saopštio šta je hteo i danas nema nameru da izlazi pred medije”, kazala je danas portparolka vojne bolnice.

Predsednik Senata Miloš Vistrčil i lideri koalicija buduće vlade, kao i opozicioni radikalni nacionalisti iz stranke Sloboda i direktna demokratija pozvali su javno predsednikov tim da počne da govori istinu o predsednikovom zdravlju i saopšti koliko može da traje ovo pogoršanje i da li će Zeman biti u stanju da se vrati svojim obavezama.

Za sada je lider pobedničke koalicije Zajedno i verovatni budući premijer Petr Fijala kazao da neće tražiti sastanak sa predsednikom da mu pokaže 108 poslaničkih potpisa, većinu od 200 poslanika koliko ima donji dom parlamenta.

Pošto prema nezvaničnim saznanjima nekih čeških medija šef države ostaje u bolnici najmanje tri nedelje stranke koje žele da sastave vladu čekaće 30 dana od izbora, do 9. novembra kada po sili zakona mora da se na konstitutivnoj sednici sastane novi saziv Poslaničkog doma.

Tek kada izaberu novo rukovodstvo razmatraće se mogućnost da predsedniku Zemanu oduzmu makar privremeno njegove nadležnosti koje prelaze na predsednika oba doma parlamenta i premijera kako bi u Češkoj uopšte mogla da se formira nova vlada.

Zvanično je Zeman do sada potvrdjivao da ima neuropatiju stopala zbog dijabetesa i zato se od aprila ove godine kreće u invalidskim kolicima.

Nezvanično, kada je na osam dana smešten u bolnicu 14. septembra i pred izbore a posebno posle video snimka i fotografija dramatičnog prevoza u bolnicu, u medije je procurelo da se Zemanovo zdravlje radikalno pogoršalo jer ima problema sa jetrom i da mu se zbog toga gomila tečnost u trbušnoj duplji.

Deo čeških medija, uglavnom nezavisni i glavni tabloid Blesk, koji su inače najoštriji kritičari predsednika Zemana, juče su poštujući ljudsko dostojanstvo Zemana odbili su da objave senzacionalistički video snimak dolaska u bolnicu.