Počinje obavezna vakcinacija u SAD, posle finalnog odobrenja FDA

0

SAD su danas dale puno i finalno odobrenje za upotrebu antikovid vakcine Fajzer/Bjontek za osobe od 16 godina i starije, saopštila je Agencija za hranu i lekove (FDA), regulatorno telo SAD. Ta odluka bi trebalo da pomogne jačanju procesa vakcinacije u zemlji. 

FDA je “odobrila prvu vakcinu protiv kovida-19” u zemllji, navodi se u saopštenju, a preneo je Njujork tajms.

Vakcina Fajzera do sada je imala privremeno hitno odobrenje za upotrebu. Ostale dostupne vakcine odobrene za upotrebu, za sada privremeno odobrenje.

Odluka će doprineti vakcinaciji u bolnicama, na fakultetima, korporacijama i drugim organizacijama. Ministar odbrane SAD Lojd Ostin naložio je obaveznu vakcinaciju za 1,4 miliona aktivnih službenika vojske u zmlji, objavio je Pentagon.

Takođe, Junajted erlajnz je nedavno najavio da će od zaposlenih zahtevati dokaz o vakcinaciji u roku od pet nedelja nakon finalnog odobrenja od strane FDA, što se danas i dogodilo. Oregon je usvojio sličan zahtev za sve državne radnike, kao i mnoštvo univerziteta u saveznim državama.

Nekoliko sati po odobrenju FDA, i gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio najavio je danas obaveznu vakcinaciju za sve zaposlene u obrazovanju, u svim javne školama Njujorka. Kako prenosci CNN, neće postojati mogućnost testiranja kao alternativnog rešenja.

Tako je Njujork postao najveći školski sistem unutar Sjedinjenih Država koji se odlučio na ovaj korak.

“Svi zaposleni u školi moraju da dostave dokaz o vakcinaciji najmanje jednom dozom dostupnih vakcina protiv koronavirusa do 27. septembra”, rekao je gradonačelnik Njujorka.

Odeljenje za obrazovanje u Njujorku (DOE) sada postaje najveći javni školski sistem u Sjedinjenim Državama koji svojim zaposlenima propisuje vakcine protiv koronavirusa. U okviru ovog sistema funkcioniše više od 1.800 škola i radi 143.000 ljudi.