Počinje imunizacija trećom dozom protiv kovida: “Struka mora da preporuči građanima koju tačno vakcinu da prime…”

0

U Srbiji je od početka epidemije koronavirusom zaraženo 733.332 osoba, a kovid-19 odneo je 7.174 života. Do sada je testirano 4.831.558 ljudi. Na bolničkom lečenju je 868 pacijenata, od kojih je 26 priključeno na respirator, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

Dopunska, treća (buster) doza vakcine protiv zarazne bolesti kovid-19 počeće da se daje u Srbiji od danas.

Svi vakcinisani građani će nakon 180 dana od primljene druge doze moći da prime treću dozu, a pozivanje građana će se obaviti SMS-om i imejl porukama sa linkom koji će ih voditi na Portal eUprave, gde će dobiti detaljnije informacije

Milanko Šekler, imunolog i mikrobilog sa Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu rekao je da nije iznenađen porastom broja obolelih, mada smo možda malo brže nego što se očekivalo prešli broj od hiljadu novoobolelih od koronavirusa dnevno, prenosi RTS.

Navodi da je apsolutno za treću dozu vakcine i dodaje da struka mora da preporuči građanima koju treću dozu vakcine da prime.

Šekler je istakao da posebno zabrinjava podatak da se u bolnicama nalaze mladi ljudi i muškarci srednjih godina. Ističe da je vakcinacija jedino oružje protiv kovida 19 i da ne postoji drugo rešenje.

U Srbiju je stigao novi kontingent od 99.450 doza vakcine kompanija “Fajzer” i “Biontek”.