(Beta) – Počeli su zvanični pregovori o proizvodnji ruske vakcine protiv koronavirusa „Sputnjik V“ u Srbiji, objavio je danas ministar za inovacije i tehnološki razvoj, Nenad Popović.

On je sa stručnjacima beogradskog Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ i Ministarstva zdravlja Srbije, kako je saopštila Vlada u Beogradu, danas u Vladimirskoj oblasti, u Rusiji, posetio proizvodne kapacitete organizacije „Generium“, proizvođača vakcine „Sputnjik V“.

Generalni direktor „Generiuma“, Danil Taljanski, potvrdio je spremnost za transfer tehnologije i pomoć u obuci osoblja Srbije za proizvodnju ruske vakcine protiv koronavirusa u Srbiji, piše u saopštenju.

Saopšteno je da je s „Generiumom“ potpisan protokol o uspostavljanju zajedničke proizvodnje vakcine „Sputnjik V“ u Srbiji i najavljeno da će narednih dana ruski stručnjaci zato posetiti Institut „Torlak“.

V.d. direktora Instituta „Torlak“, Vera Stoiljković, rekla je da je taj institut spreman da „hitno preduzme neophodne korake“ za uspostavljanje svoje proizvodnje ruske vakcine.

„Tehnologija i okruženje u kojem se proizvodi ova vakcina nama nisu nepoznati. Uverena sam da bi Institut Torlak, uz podršku državnog vrha, zajedno s ruskim stručnjacima mogao veoma brzo da uspostavi proizvodnju ove vakcine u Srbiji“, istakla je Stoiljković.

Ministar Popović je rekao da je današnji dogovor „još jedan dokaz prijateljskih odnosa Srbije i Rusije“ i „dokaz ogromnog autoriteta i poštovanja koje predsednik Srbije Aleksandar Vučić uživa u Rusiji“.

„Zahvaljujući predsedniku Vučiću, ruska strana je odmah odgovorila na naš molbu da se ruska vakcina ‘Sputnjik V’ proizvodi u Srbiji, i s najvišeg nivoa u ruskom državnom vrhu naloženo je da se nađe način kako da uspostavimo proizvodnju ove vakcine u Srbiji u najkraćem mogućem roku“, rekao je Popović.

Proizvodnja ruske vakcine u Srbiji je važna ne samo za očuvanje zdravlja i života njenih stanovnika, već postoji i „moguća razvojna perspektive za distribuciju ove vakcine na Balkanu i u Jugoističnoj Evropi“, rekao je Popović.

On je naveo da se ruska vakcina „Sputnjik V“ van teritorije Rusije zasad proizvodi samo u Kazahstanu.

SPECIJALNO IZDANJE NEDELJNIKA NA SVIM KIOSCIMA: Hrabro i potresno svedočenje Milene i drugih devojaka o sistematskom zločinu kakav Beograd ne pamti. Cela priča o zlostavljanju, manipulaciji i prevari „vrsnog pedagoga“ Miroslava Aleksića…

SVI ČITAOCI NA POKLON DOBIJAJU I KNJIGU O JOVANKI BROZ

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.