Počela gradnja žičare Kotor–Lovćen, položen kamen temeljac

1
Fotografije i ilustracije: Novi Volvox

Uoči proslave Dana državnosti Crne Gore, položen je kamen temeljac prve primorsko-planinske žičare na Jadranu. Žičaru Kotor–Lovćen gradi konzorcijum Leitner – Novi Volvox, a početak radova na žičari ozvaničili su, polaganjem kamena temeljca, premijer Crne Gore Dritan Abazović, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković, predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić i Martin Leitner u ime konzorcijuma Leitner – Novi Volvox.

Inostrani i domaći gosti imaće jedinstven pogled na zaliv, brz ekološki prevoz od Kotora do Lovćena, a biće im dostupno i mnoštvo sadržaja i restorana kojima će biti obogaćen cijeli kompleks.

Visinska razlika između polazne i krajnje stanice biće 1.316 metara. Žičara će biti duga oko 3.900 metara.

Projektovani kapacitet je na nivou od 1.200 putnika po satu a očekivani broj putnika tokom prve godine njenog rada biće 400.000 ljudi. Žičaru će opsluživati 40 gondola. Vrijeme putovanja od stanice Dub do stanice Kuk biće nepunih 11 minuta.

Sva oprema žičare biće proizvedena od strane renomirane kompanije Leitner koja je osnovana još 1888, a svoju prvu žičaru realizovala je davne 1908. godine.

Planirano je da se za godinu dana žičara svečano i otvori, ukoliko se na vrijeme ispune svi preduslovi za izgradnju.

Ideja o projektu žičare Kotor–Lovćen pojavljuje se već duži niz godina. U blizini planirane žičare, početkom XX vijeka Austrougarska imperija imala je svoju žičaru sa tri rute, da bi sada na ovom prostoru počela gradnja najsavremenije, jedinstvene turističke žičare koja će omogućiti prevoz putnika i ostvariti pozitivan ekonomski efekat na cijelu regiju.

Izgradnjom žičare izbjeći će se značajno korišćenje starog puta preko Njeguša što će doprinijeti i njegovom boljem očuvanju ali i smanjenju zagađenja usljed manje količine štetnih gasova koje emituju automobili. Investicija će imati pozitivan uticaj i na lokalne proizvođače hrane i pića.

1 KOMENTAR

Comments are closed.