Po drugi put AFA Development Forum okupio studente, profesore i predstavnike vlade i biznisa

  0
  Foto: AFA arhiva

  AFA (All for All), u saradnji sa kompanijom Huawei Technologies i uz podršku drugih kompanija i svojih korporativnih partnera održala je drugi AFA Talent Development Forum, u četvrtak, 14. aprila, u prostoru Marsh Open Space, uz onlajn prenos u toku celog dana. Forum je okupio sve relevantne aktere u društvu, predstavnike kompanija, države i akademske zajednice, kao i studente, koji su zajedno razgovarali o najvažnijoj temi današnjosti i budućnosti – razvoju talenata i podeli odgovornosti između obrazovnog i poslovnog sektora za pomenuti razvoj.

  Uvodne govore održali su državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Milan Dobrijević i predsednica AFA korporativnog borda Diana Gligorijević.

  “Živimo u vremenu kada više nije doboljno završiti srednju školu i reći “našao sam posao i radiću sada to što sam naučio”, već moramo svi kontinuirano investirati u celoživotno učenje i biti svesni toga da je jednostavno izazov savremenog života i modernog digitalnog doba taj da moramo kontinuirano ulagati u sebe”, rekao je Dobrijević.

  Jovana Tadić, PR menadžer u kompaniji Huawei Technologies, istakla je da je jedna od najvažnijih tema kojoj poslovni sektor treba da se posveti kreiranje i razvoj talenata.

  “Kompanija Huawei usmerena je na unapređenje digitalnih veština mladih i njihovo podsticanje da prepoznaju strast prema nauci i budu spremni da je istražuju. Mi imamo priliku da pružimo mladim talentima mogućnost da rade i uče kod nas i trudimo se da im svima obezbedimo jednake šanse da svoje znanje primene u potpunosti. Uspešno sarađujemo sa tehničkim fakultetima u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Čačku i kroz razne programe kao što su Seeds for the Future, Women in tech, 1.000 dreams i slično, dajemo svoj doprinos u rešavanju ovog pitanja. Na godišnjem nivou imamo više od 40 studenata koji pohađaju praksu u našoj kompaniji i često po završetku iste imaju mogućnost da ostanu da rade kod nas. Izuzetno smo ponosni na to što je organizacija AFA prepoznala našu posvećenost u ovoj oblasti i dodelila nam nagradu za Najbolji primer partnerstva kompanije i fakulteta”, izjavila je Tadić.

  O centralnoj temi, „Kreiranje i razvoj talenata – odgovornost obrazovnog ili poslovnog sektora?“, diskutovano je tokom centralnog okruglog stola Foruma. Svi prisutni imali su prilike da čuju izuzetne uvide istaknutih stručnjaka poput profesora Dragana Lončara, redovnog profesora Ekonomskog fakulteta, Gabrijele Grujić Garić, pomoćnice ministra prosvete i kreatorke Nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja Mirjane Kovačević, rukovoditeljke Centra za edukaciju i direktorke Poslovne akademije Privredne komore Srbije, i Nade Tubić, Channel Manager for EBG kompanije Huawei Technologies.

  Profesor Lončar je naglasio da je formalno obrazovanje samo jedan aspekat obrazovanja, a da su neformalno i informalno obrazovanje sastavni delovi razvoja talenata. 

  Pomoćnica ministra prosvete, Gabrijela Grujić Garić, govorila je o značaju sinteze znanja umesto iscepkanih ostrva znanja i značaju uvođenja projektnog obrazovanja još u osnovnoj školi.

  Dete treba da ima svoj obrazovni identitet, da povezuje predmete i da ga u mladom uzrastu stimulišemo da razvija svoj istraživački karakter i svoju kreativnost, pa da onda kada uđe na nivo srednjeg obrazovanja može samostalno da se opredeljuje”, istakla je Gabrijela Grujić Garić.

  O kreiranju talenata u doba brzih promena diskutovalo se i u okviru panel diskusije “Kreiramo li talente prema trenutnim ili budućim potrebama privrede?”, na kom su učestvovali profesor Aleksandar Nešković, redovni profesor Elektrotehničkog fakulteta, Dragana Bećić, zamenica direktora za PR Kancelarije za IT, Zorica Grba, Senior Delivery Manager iz Huawei Technologies, i Ninoslava Petrović, direktorka za HR operacije i analitiku iz kompanije Yettel.

  “Davno je prošlo vreme “treba da završimo kurs za Word i Excel”. Mi u državnoj upravi sada imamo kurseve za naprednu analitiku podataka i svaki dan učimo koliko su nam podaci bitni”, izjavila je Dragana Bećić.

  Zorica Grba je istakla značaj kontinuiranog učenja i činjenicu da fakulteti ne mogu sami u potpunosti da pripreme kandidate za rad.

  “Mladi ljudi treba da shvate da kada završe fakultet, oni postaju STR „Ja”, što znači da tada krežu da vode svoju firmu, a ta firma je karijera. Mladi nisu svesni da su sa završavanjem fakulteta i dolaskom na prvi intervju zapravo kao da su u osnovnoj školi na tom putu razvoja karijere”, naglasila je Grba.

  Na Forumu je bilo reči i o brojnim drugim temama u oblasti razvoja mladih talenata, a poseban akcenat je stavljen na IT sektor koji svojim brzim rastom i razvojem menja celu paradigmu razvoja talenata. Neke od diskusija bile su i “Kompanije koje razvijaju mlade talente kao budućnost tržišta rada”, “Kontinuirano učenje –  odgovornost zaposlenih ili poslodavaca?”, “Talenti u IT vs. non-IT sektoru – ko su pravi talenti koje vredi privlačiti i kako ih zadržati?”, “Transparentnost u IT zajednici – dobar put za smanjenje talent paradoska?”.

  Publika je imala priliku i da čuje nešto više o finskom sistemu obrazovanja i razmisli šta je to što možemo naučiti iz finskog sistema obrazovanja. Ambasador Finske u Srbiji, Kimo Lahdevirta, istakao je da je zanimanje učitelja i nastavnika u Finskoj veoma atraktivno, i da, zasnovano na visokom obrazovanju nastavnog kadra, postoji visok nivo poverenja u sistem, što dovodi do toga da ne postoji rangiranje među školama i da je fokus više na učenju nego na testiranju.

  Ono što je donelo dodatnu vrednost Forumu jeste činjenica da je dijalog obuhvatio široki krug iskustava i perspektiva: biznis perspektivu (govornici iz kompanija Huawei Technologies, AIK banka, Mozzart, Unicredit banka, Poslovi Infostud, Coca Cola Hellenic, Addiko banka, Privredna komora Srbije, Continenal, Tenderly, Degordian, Playrix…), perspektivu države (Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija) i perspektivu akademske zajednice (Ekonomski fakultet, Elektrotehnički fakultet, Fakultet organizacionih nauka, Računarski fakultet, Fakultet za medije i komunikacije). Pored navedenih, priliku da direktno učestvuju na panelima i podele svoje stavove i mišljenja imali su i talentovani studenti iz Srbije.

  Po završetku Foruma, AFA je dodelila nagrade kompanijama koje se ističu najboljim praksama za razvoj talenata u Srbiji. Kao Najbolja kompanija za razvoj talenata izabrana je IKEA Nagradu za najbolji program prakse za mlade dobila je kompanija Generali OsiguranjeNajboljim programom za dodatnu edukaciju zaposlenih istakao se Mercator S, dok je nagrada za najbolji primer partnerstva kompanije i fakulteta otišla kompaniji Huawei Technologies. Nagradu za najboljeg neakademskog edukatora dobio je Kampster, dok je nagradu za najbolju talent inicijativu dobio Mercator S. Takođe su uručene dve lične nagrade. Nagradu za najistaknutijeg mentora dobila je Sanja Miladinović, menadžerka za regrutaciju i razvoj talenata u kompaniji PepsiCo, a specijalnu nagradu za razvoj job-ready studenata dobila je Vesna Damnjanović, redovna profesorka Fakulteta organizacionih nauka i osnivačica Case Study Club-a.