Plenković: “Počast svim žrtvama režima NDH i strašnim zločinima koji su počinjeni u Jasenovcu”

0
(BETAPHOTO/HINA/Tomislav PAVLEK/DS)

Državni vrh u Hrvatskoj i udruženja porodica žrtava obeležavaju 76. godišnjicu proboja poslednjih zarobljenika iz ustaškog logora Jasenovca.

Delegacija Vlade Republike Hrvatske, na čelu s predsednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, u društvu ministara prva je u četvrtak ujutru položila venac na spomen-obeležju u Jasenovcu.

„I danas smo ovde u Jasenovcu, došli smo da obeležimo 76. godišnjicu proboja iz ustaškog koncentracionog logora Jasenovac. Došli smo da odamo počast svim žrtvama režima NDH i strašnim zločinima koji su počinjeni u ovom i drugim logorima protiv Jevreja, Srba, Roma, antifašista, Hrvata“, rekao je Plenković, dodavši da je važno da se mlađe generacije osveste o postojanju tih zločina i da ih nikad ne zaborave, a prenosi N1.

„Mi smo ovde i ove godine, kao što smo bili svake godine tokom prvog mandata, kao što ćemo biti i do kraja mandata, a dolazićemo i kasnije, s pijetetom i svešću da ovakve zločine ne smemo da dozvolimo da se ikada ponove“, rekao je Plenković.

Što se tiče zabrane ustaškog obeležja, Plenković je rekao da su oni već zabranjeni, a da je pitanje ujednačavanja sudske prakse.

„Svako ko zna nešto o našoj istoriji, o logoru Jasenovca, ko razume šta ti znakovi znače za Jevreje, pripadnike Roma, antifašista, razumeju da to nisu obeležja koja treba koristiti”, rekao je Plenković, dodavši da je stav Vlade jasan kad je u pitanju nekorišćenje takvih simbola.