Platforma koja spaja poslodavce i nezaposlene

  Piše Marko Rakić, službenik za razvoj mladih i adolescenata, UNICEF u Srbiji

  0
  Foto: Promo

  Iz godine u godinu sve češće se govori na temu deficita kadrova na tržištu rada. Aktuelni trendovi pokazuju da će potreba za zapošljavanjem mladih kontinuirano rasti kod poslodavaca iz svih sektora. Program „Unapređenje zapošljivosti mladih kroz radne prakse” nudi inovativna rešenja za povezivanje mladih sa potencijalnim poslodavcima kod kojih mogu da steknu radno iskustvo.

  U Srbiji je trenutno 234.000 mladih sa neadekvatnim statusom na tržištu rada, a veliki broj njih ne može da nađe stalno zaposlenje, niti da dobije priliku da stekne radnu praksu. Sa druge strane, poslodavcima je važno da imaju mogućnost da biraju kvalitetne kandidate, one koji žele da uče, napreduju i da razvijaju svoje veštine u tom sistemu.

  Jednogodišnjim Programom unapređenja zapošljivosti mladih kroz radne prakse UNICEF u Srbiji i Nacionalna služba za zapošljavanje zajedničkim snagama informišu mlade ljude između 15 i 30 godina bez radnog iskustva, ali i poslodavce o koristima ovog programa. U deset gradova Srbije, zainteresovani su mogli da se informišu o projektu i prednostima sistema za unapređenje položaja mladih u Srbiji.

  Posebno je važno za poslodavce da iskoriste ovu priliku kako bi pružili mladima šansu za obavljanje radne prakse, uključili ih u savremene tokove tržišta rada, uz pružanje šanse i podrške onima iz osetljivih grupa. Cilj je pružanje radne prakse mladima do 30 godina koji se ne školuju, ne obučavaju, niti su zaposleni, a stekli su srednji, viši ili visoki stepen stručne spreme, kao i osnovno obrazovanje. Poslodavci koji se uključe u program imaju mogućnost selekcije obučenih mladih praktikanata na osnovu potreba za kadrom određenih profila u okviru svoje kompanije i pružanja radne prakse u trajanju od dva meseca za odabrane praktikante. Za potrebe realizacije projekta Gi Group je razvila posebnu platformu biramuspeh.com za prijavu, kao i onlajn programe obuka za unapređenje koji potencijalno mogu dovesti do sigurnog radnog mesta u budućnosti.

  Stručnu podršku i partnerstvo organizatorima ovog programa pružili su i Nacionalna asocijacija praktičara/ki omladinskog rada (NAPOR) i Gi Group.