“Planiramo ‘auto-put mira’ Niš–Priština–Tirana–Drač”

1
Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas u Londonu na Investicionom samitu o Zapadnom Balkanu da taj region ima velike mogućnosti koje treba mnogo bolje i više koristiti, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Brnabić je, učestvujući na skupu koji u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji je okupio premijere šest ekonomija regiona, istakla da su inicijativa “mini Šengen” i infrastrukturno povezivanje u regionu prioritetni projekti za Srbiju.

Premijerka je objasnila da se takozvani “mini Šengen” odnosi na uspostavljanje četiri vrste slobode u oblasti Zapadnog Balkana – kretanja robe, usluga, kapitala i ljudi.

Ona, je naglasivši da Srbija već radi na tome sa Severnom Makedonijom i Albanijom, izrazila nadu da će se i ostale zemlje pridružiti toj inicijativi.

Prema njenoj oceni, ta inicijativa na najbolji način doprinosi tome da se region predstavi kao jedinstveno i ujedinjeno tržište i mesto koje pruža drugačiju budućnost.

Predsednica Vlade je, kao drugu važnu inicijativu, istakla infrastrukturno povezivanje, podsetivši da je prošle godine u Srbiji završen Кoridor 10, da se nastavlja izgradnja auto-puta ka Crnoj Gori, kao i da je započeta izgradnja auto-puta ka Sarajevu.

“Planiramo da do kraja godine počnemo izgradnju ‘auto-puta mira’, Niš–Priština–Tirana–Drač, koji će najverovatnije finansirati EBRD”, poručila je Brnabić.

Premijerka je, na panelu na kojem su učestvovali predsednici vlada, poručila da Priština treba da ukine takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, jer kako je naglasila, treba da razmišljamo o tome kako da se olakša trgovina u regionu i kreira povoljno poslovno okruženje.

Prema njenim rečima, svi u regionu treba da budu mnogo pragmatičniji oko takvih stvari, budući da ljudi koji žive u ovom delu Evrope to i očekuju jer žele da vide drugačiju budućnost.

“Imamo mnogo potencijala i mislim da je prednost to što vodimo zemlje i ekonomije u doba četvrte industrijske revolucije, koja pruža specifične uslove. Treba da razmišljamo o tome šta da uradimo da povećamo kvalitet života. To je prilika za sve nas”, istakla je Brnabić.

Ona je podsetila na prošlogodišnje rastuće političke izazove u regionu, ali da je, zahvaljujući forumima poput današnjeg, ili Berlinskog procesa, potpisan veči broj sporazuma o saradnji, kao što je sporazum o romingu.

Predsednica Vlade Srbije je istakla da na političkom nivou postoje odredjeni izazovi koji treba da budu razrešeni, a koji, kako je uklazala, potiču od činjenice da je evropska perspektiva ostala pomalo izgubljena, nakon što Albanija i Severna Makedonija nisu dobile zeleno svetlo za početak pregovora o pristupanju EU.

“Nadam se da će ta odluka biti promenjena, jer je važna ne samo za te zemlje, već za čitav region”, naglasila je Brnabić, uputivši poziv investitorima da se obrate sa privatnim inicijativama, s obzirom na to da je, kako je ocenila, potrebno sve više javno-privatnih partnerstava.

(

1 KOMENTAR

  1. Ma šta lupaš?
    Autoput priština-drač več odavno završena.
    Znači ovdje se radi samo o Autoput Niš-Priština.

Comments are closed.