“Pitali me da li je bezbedno dolaziti sa beogradskim tablicama u Split. Ja ne bih. Tako mislim i neću se izvinjavati zbog toga…”

6
Printscreen/YouTube/HRT

Aleksandar Stanković (i dalje) ne bi savetovao dolazak u Split na more sa automobilom na kom su beogradske tablice.

I ovaj svoj stav je ponovio u objavi na društvenim mrežama.

A kako se poznati voditelj jedne od najdugovečnijih političkih “tok šou” emisija uopšte našao u priči o tablicama i letovanju u Splitu?

Ove nedelje gostu u emisiji “Nedeljom u 2” bio je Zoran Kesić iz emisije 24 minuta sa (logično) Zoranom Kesićem. Očekivano, o ozbiljnim temama pričalo se uz duhovite opaske, pa je tako došlo do toga da ga Stanković pitada li na letovanje u Hrvatsku dolazi svojim automobilom sa beogradskim tablicama, na šta je Kesić odgovorio da dolazi i da je jedino neugodno iskustvo imao u Rovinju kada mu je neko “probušio gume zbog parkiranja na livadi koju je vlasnik restorana prisvojio kao parking”. I rekao je da se to nije dogodilo zbog nacionalizma, a Stanković je na to dobacio: “Aj ti odi u Split s beogradskim oznakama, ne šalim se…”.

Naizgled bezazlena “raspravica” naljutila je neke Splićane, na prvom mestu se istakao predsednik splitskog HDZ-a Vice Mihanović koji je u aluziji na emiciju, na svom Fejsbuk profilu objavio:

“U jednoj emisiji koja se u prime timeu na našoj nacionalnoj televiziji prikazuje već više od 20 godina danas se dogodio šokantan ispad šovinizma prema Splitu i Splićanima. Ne ulazeći u uređivačku politiku voditelja i izbor gostiju, jednostavno ne mogu ne stati u odbranu svoga grada i sugrađana. Naime, upravo mi je neverojatno bilo čuti da je voditelj svom gostu iz susedne Srbije rekao kako svoje kolege iz Beograda uvek savetuje da ne dolaze autima beogradskih registracija u Split na letovanje. S obzirom na to da je Split turistički orijentisan i otvoren grad, nadaleko poznat po svom gostoprimstvu za drage goste sa svih strana sveta, smatram apsolutno neprimerenim i degutantnim tako vređati celi jedan grad i njegove stanovnike. U cilju ispravljanja teških neistina i narušavanja digniteta, pozivam voditelja da u idućoj emisiji objavi ispriku našem gradu”.

Stanković je, doduše, u emisiji i rekao da ne želi generalizovati, ali da se u Dalmaciji češće buše gume nego u Rovinju.

A Mihanović nije dobio ni ispriku, ni izvinjenje.

Dobio je od Stankovića odgovor sledeće sadržine, takođe preko Fejsbuka:

“Kada su vaterpoliste bacali u more pitalo me iz beogradskih medija je l’ sigurno dolaziti s bg. tablicama u Split. Rekoh, ja ne bih. Bolje dođite rent a carom, ili javnim prijevozom. To mislim i danas. Većina Splićana su srdačni i dobronamjerni ljudi, i većina srpskih turista nema problema, ali zbog par budala ja ne bih riskirao. To nije stajalište HRT-a ni Vice Mihanovića već moje i neću se ispričavati zbog njega”.

6 KOMENTARA

  1. Bio sam u Hrvatskoj u prošloj godini desetak puta automobilom sa Bg tablicama. Bio u selima i gradovima, najviše u Zagrebu. Često sam se zaustavljao da pitam za put, gde treba skrenuti itd. Svi su me prijateljski savetovali i bili ljubazni.

  2. Vulinove, Vučićeve i izjave i članci nekih srbskih novinara, ne doprinose smirivanju nacionalističkih tenzija do Hrvatske.
    Pomenuti prednjače u tome.

  3. Nije mi jasno samo jedno, zašto ljudi žele da idu na more tamo gde treba da razmišljaju da li će neko da im izbuši gume ili ne. Malo ležiš na plaži, pa malo obidješ kola, baš pravi odmor.

  4. ne treba ići u Split,ni bilo gde na njihovo primorje.Pola života sam tamo letovao i ostaju lepe uspomene.Ali nikad više.Dokle god budu ustaše oni koji kreiraju politiku,biće ovako.Da li ste čuli da se u Beogradu nešto tako dogodil?

  5. Moj sin vozi kamion kg registracije i mnogo vremena.ena provodi u HrvaskojI Sloveni i za sad nije imao nikakve neprilike samo pomoć sa njihove strane zato im veliko hvala

Comments are closed.