Čuveni NBA trener Rudi Tomjanović, dvostruki šampion sa Hjustonom, potiče iz porodice hrvatskih imigranata. U njegovom rodnom mestu u Mičigenu, najbrojniji su bili Poljaci, pa je i mali Rudi mislio da je Poljak. Sve dok ga učitelj nije pitao odakle je, da bi mu na odgovor da je Poljak, skrenuo pažnju da se poljska prezimena ne završavaju na „ić“.

Otišao je kući i pitao roditelje odakle su i oni su mu rekli da su Hrvati. Ali to mu, kako je rekao, u tom trenutku nije značilo mnogo pošto nije imao kontakt sa rodbinom niti se u kući negovala tradicija.

Nekoliko godina kasnije – to je ispričao u intervjuu za hrvatski Nacional 2004. godine kada je prvi put posetio Hrvatsku kao skaut Hjustona – upoznao je Pita Maravića, pre nego što će ovaj postati slavni NBA igrač. Pit Maravić je, opet, odrastao u Pensilvaniji, njegov otac, poznati trener u to vreme, bio je organizator srpskih košarkaških turnira po Americi i drilovao sina uz srpske narodne pesme.

„Šta si ti, Srbin ili Hrvat“, pitao je Pit Maravić Rudija Tomjanovića.

„Mislim da sam Hrvat“, odgovorio je Tomjanović.

„‘Onda mislim da nas dvojica ne smemo biti prijatelji’, objasnio mi je Maravić koji je srpskog porekla. Ipak, kasnije smo se družili“, ispričao je Rudi Tomjanović.

Komentara

  1. Lina
    21. aprila 2019. 21:11

    "...Bio je organizator srpskih košarkaških turnira po Americi i drilovao sina uz srpske narodne pesme." DRILOVAO?! Zar ne mozete naci pismenog novinara...nekog ko je "drilovan" uz knjige i poseduje pristojan fond reci?

  2. Nekoizmase
    21. aprila 2019. 22:07

    Cisto da ne poveruje.Ne veruj Latinima ni kad darove donose.Bas cudno da je to pricao tek kad Pit M. nije vise bio ziv.A Hrvati su „stare kosmopolite“i njima stvarno nije bitno ko je ko,za razliku od „Srba drilovanih na nacionalizam“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.