Pismo srpske opozicije EU: Srbija danas ima status “zarobljene države”

2
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO)

Opozicija Srbije uputila je pismo zvaničnicima u Briselu u kome predlaže evropskim partnerima da uspostave nove instrumente koji će jasno ukazati na ključne probleme zbog kojih Srbija danas ima status “zarobljene države”.

Opozicija traži da Evropska unije (EU) sačini dva politička izveštaja koji za krajnji rezultat treba da imaju slobodne i fer izbore bez kojih je nemoguće rešiti političku krizu i zaustaviti dalje uništavanje institucija i slobodnih medija.

Prvi izveštaj treba da utvrdi pravo stanje demokratije i vladavine prava i ukaže na ključne elemente zbog kojih Srbija danas ima status “zarobljene države”. Sličan dokument koji je izdala EU u slučaju Severne Makedonije u javnosti poznat kao “Pribeov izveštaj” bio je od ključnog značaja za uspostavljanje političkog dijaloga vlasti i opozicije i rešenje političke krize u Severnoj Makedoniji.

Drugi politički izveštaj treba da, u svetlu zabrinutosti za slobodu govora koja je naglašena i u poslednjem izveštaju Evropske Komisije, ali i u izveštajima medjunarodnih i domaćih novinarskih udruženja, obezbedi objektivnu procenu stanja u medijima.

Ova analiza ne treba da se zaustavi samo na utvrdjivanju prisutnosti opozcije u medijima već treba da utvrdi nivo netransparentnosti u vlasništvu medija, kvalitet rada nezavisnih regulatornih medijskih tela kao i da ukaže na sve modele pritiska na medije koje je ovaj režim usavršio.

Opozicija Srbije veruje da bi upravo ova dva izveštaja mogli da budu početna tačka za buduće uključivanje EU u proces rešavanja političke krize na sličan način na koji je to učinjeno u Severnoj Makedoniji.

U pismu se naglašava da nova metodologija pristupanja EU stavlja akcenat upravo na stanje demokratije i vladavine prava u zemljama kandidatima i dodaje da će bez konkretnog političkog angažmana iz Brisela, demokratija, kao i čitav proces pridruživanja Srbije EU, biti dodatno ugrožen.

Pismo su potpisale članice Saveza za Srbiju (SzS) – Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Narodna stranka, Dveri, Pokret za preokret, USS Sloga, Gradjanska platforma, Pokret slobodna Srbija.

Pismo je upućeno svim članovima Evropske komisije, Direktoratu za proširenje EU i članovima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.

(Beta)

2 KOMENTARA

  1. Jaka opozicija kada ni jedan od njih nema podrsku naroda nego moraju da traze ko ce da vodi drzavu a oni da uoravljaju iz senke,smradovi nikada vlast necete biti.

  2. Da li je moguce da se
    opozicija oslanja na EU? Podrzavam ih u svemu, ali ovo moljakanje me uzasno nervira. Znaju oni jako dobro, sta se ovde desava i zasto su tiraninu dali odresene ruke, da radi to sto radi. Pustili su ga da “osvoji” vlast, da ima dvotrecinsku vecinu u Parlamentu i da i bez referenduma zavrsi obecano. Valjda je to jasno. Ne trazite vise pomoc, dok se to ne desi, on ce jahati, a oni ce naci nacin da ga sruse. Samo je pitanje, dokle ce moci da ih laze. Cini mi se ne bas dugo.

Comments are closed.